Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe slimme brillen kunnen helpen in de zorg (en waarom dat nog niet op grote schaal gebeurt)

Ineens was het een hype, die even snel verdween als 'ie opkwam: smart glasses. Nu zijn ze toch weer belangrijk. Slimme brillen kunnen in de zorg namelijk een uitkomst bieden bij personeelstekort. Maar hoe zit het dan met privacy? Enschedese promovendus Niek Zuidhof deed onderzoek.

Vergrijzing en extra druk op de zorg is een belangrijke reden geweest voor het onderzoek van Zuidhof, werkzaam bij Saxion. “We verwachten veel van nieuwe technologie, zodat we de tekorten in de zorg op kunnen vangen." De slimme bril dient als het ware als een virtuele assistent. Zo kunnen bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen die bij een patiënt thuis zijn, op afstand bellen met het ziekenhuis. “Een expert kan via de bril meekijken en advies geven over bijvoorbeeld een complexe wond. De verpleegkundige heeft zo de handen vrij om zorghandelingen te verrichten."

Lees verder onder de afbeelding.


Foto gebruik bril foto Niek Zuidhof
Slimme bril wordt gebruikt door een wijkverpleegkundige bij het nakijken van een wond op de voet
Beeld: Niek Zuidhof

Met het gebruik van de slimme bril kunnen er meer mensen in een uur behandeld worden. Ook wordt de kwaliteit van zorg verbeterd, omdat een expert direct mee kan kijken. Een andere bijkomstigheid: cliënten hoeven geen mantelzorger of taxi te regelen voor een ziekenhuisbezoek, omdat er bij de patiënt thuis op afstand meegekeken kan worden met de wijkverpleegkundige."

Google Glass

Al sinds de jaren zeventig wordt er onderzoek gedaan naar slimme brillen, maar de productie ervan kwam pas echt van de grond in 2014 met de introductie van de ‘Google Glass’. De ingebouwde camera's riepen destijds nogal wat vragen op over privacy.

Lees verder onder de afbeelding.


Foto Niek Zuidhof
Niek Zuidhof promoveerde op onderzoek over inzet van slimme brillen in de zorg.
Beeld: Niek Zuidhof

De Enschedeër verwachtte dat er tijdens zijn onderzoek ook veel privacy-gerelateerde vragen de kop op zouden steken, omdat het juist in de zorg om persoonlijke informatie gaat. "We zagen het tegenovergestelde. Ik denk dat het uitmaakt of je zo’n bril gewoon op straat gebruikt, of dat je het expliciet inzet voor een zorgtoepassing. Dan is de context anders. Als je een complexe wond hebt dan wil je gewoon dat er naar gekeken wordt.”

Drempels

Hoewel de slimme bril kansen biedt, zijn er ook struikelblokken. Zo moeten experts maar net beschikbaar zijn op het moment dat de wijkverpleegkundige wil bellen voor advies. Een ander probleem is de financiering. Het ziekenhuis kan op dit moment met behulp van een innovatie-budget de brillen aanschaffen, maar op de lange termijn moeten misschien wel andere organisaties de kosten dekken voor het aanschaffen en het onderhoud van de brillen. Zorgverzekeraars bijvoorbeeld. "De financiering viel niet onder de scope van mijn onderzoek, maar het is nog wel een vraag die onbeantwoord is. We zijn bezig met vervolgprojecten. De implementatie van brillen in organisaties is daar eentje van."

Doctor Zuidhof (inmiddels) promoveerde op zijn onderzoek naar slimme brillen. Hij verdedigde zijn proefschrift, Perspectives on the Acceptance and Social Implications of Smart Glasses: A Qualitative Focus Group Study in Healthcare, op 3 april in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Een van zijn promotors was Peter-Paul Verbeek, voormalig filosofieprof aan de UT, nu rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.