Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs Sanne en Anouk zetten tegenslag om in kunst en veilen hun werk in Grote Kerk voor goede doel

Een bijzondere kunstveiling deze donderdagavond in de Grote Kerk in Enschede: From Street To Art. Geen gewone expositie, maar een krachtig podium voor mensen die vaak onzichtbaar blijven in de maatschappij. De volledige opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Twaalf kunstwerken worden geveild, gemaakt door negen kunstenaars die niet zelden een moeizame levensweg achter de rug hebben. Sommigen woonden op straat, anderen groeiden op in pleegzorg of in instellingen. "Maar juist in deze mensen schuilt zoveel creativiteit," zegt Esther Slotman, begeleider bij het Leger des Heils en medeorganisator. "Heel veel van onze deelnemers hebben verborgen talenten. Die raken soms ondergesneeuwd door dagelijkse problemen."

Schetsje van 10 centimeter werd een schilderij

Een van de kunstenaars is Sanne Spijkerman. Ze woont inmiddels drie jaar bij het Leger des Heils. "Dat heeft me enorm geholpen. De stap naar zelfstandig wonen wordt daardoor kleiner", vertelt ze. Haar schilderij voor de veiling ontstond uit een schets van 10 centimeter, die ze maakte in een moeilijke periode. "Ik voelde me depressief, liep vast. Ik was mezelf kwijt. Dat gevoel zit in dat werk, ik kon niet goed bij mijn gedachten."

Kunstwerken veiling 3 sanne
Het kunstwerk dat Sanne maakte voor de veiling voor KWF in de Grote Kerk in Enschede
Beeld: 1Twente

Sanne groeide op in de pleegzorg, in wat ze zelf netwerkpleging noemt – opgevangen bij familie. "Als je niet opgroeit in een veilig nest, heeft dat invloed op alles. Voor mij betekent dat dat ik moeite heb met meedraaien in een maatschappij die niet op mij is ingericht." Toch blijft ze vooruitkijken: "Ik wil uiteindelijk ervaringsdeskundige worden. Als iemand die het zelf heeft meegemaakt, kan ik hopelijk anderen helpen."

Anouk zingt mee

Anouk van de Kuilen, beste vriendin van Sanne, woont ook bij het Leger des Heils. Thuis waren veel problemen. “Mijn moeder was ziek en met mijn vader ging het ook niet goed. Ik ben geplaatst bij groepen en pleeggezinnen, heb begeleid gewoond en ging eigenlijk van plek naar plek. Tot ik bij het Leger des Heils kwam.”

Daar woont ze inmiddels drie jaar. “En we zijn nu op zoek naar een eigen huisje. Hopelijk lukt dat en is dat het eindstation.”

“Ik viel flauw van de spanning”

Tijdens de kunstveiling gaat Anouk zingen. Het is haar grote passie. Volgende maand begint ze bij stichting InnerCircle in Almere, waar ze leert om haar eigen muziek te schrijven. “Hopelijk kan ik dan over een jaartje of twee een album uitbrengen.”

Van doel naar droom

De veiling is onderdeel van een breder project, waarin organisaties als Kaliber Kunstenschool, Concordia, Avelijn en Mediant samenwerken onder de paraplu ‘Kunst en Welzijn’. Het doel: kunst tastbaar maken voor iedereen, juist ook voor mensen met een afstand tot de samenleving.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Kunstwerken veiling 2
    Foto 1: Gordon uit Beuningen, foto 2: Roy maakte een abstract schilderij voor de veiling, terwijl hij aanvankelijk niet eens mee wilde doen
    Beeld: 1Twente
  • Kunstwerken veiling 4
    Foto 1: Gordon uit Beuningen, foto 2: Roy maakte een abstract schilderij voor de veiling, terwijl hij aanvankelijk niet eens mee wilde doen
    Beeld: 1Twente

Sommige deelnemers hebben door dit project zelfs hun passie hervonden. Zoals Roy, die eigenlijk niets met schilderen had, maar inmiddels al zes werken heeft gemaakt. Of Gordon uit Beuningen, die ooit een atelier had in Zuid-Afrika en nu een schilderij van zebra’s aanbiedt, volledig in één lijn geschilderd (het is zijn handelsmerk).

Kunst en KWF

De kunstwerken worden geveild door Brama T. Ramsodit. De avond begint om 19.00 uur, met een rode loper, netwerkmomenten en QR-codes om direct te kunnen betalen. De minimumprijs per werk is 40 euro, maar de hoop is op meer. "Ik hoop dat álle werken verkocht worden”, zegt Slotman met een grote glimlach.

En daar houdt het niet op: begin juni lopen negen van de kunstenaars, onder wie Anouk, mee met de Alpe d’HuZes. Sanne loopt niet mee, lacht ze hard. "Vorig jaar heb ik het geprobeerd", lacht Sanne, "maar ik viel flauw van de spanning. Ik heb straatvrees en op die berg stonden 5000 mensen."

Anouk heeft zich getraind, op de loopband. “We kiek’n wat het wordt”, zegt ze nuchter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.