Verkeer
Stuur appje
Zoek

Te weinig discussie in Hengelose raad? SP-fractievoorzitter Koetsveld: 'We tekenen te vaak bij het kruisje'

Vergaderingen die regelmatig worden geschrapt, geen uitgebreide debatten en regelmatig ‘tekenen bij het kruisje’: zo ziet SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld het functioneren van de Hengelose gemeenteraad. “Dat doen wij onszelf ook wel een beetje aan”, zegt hij in de 1Twente-talkshow Hengeloos Peil, waarin hij zijn zorgen uit.

Volgens Koetsveld gaat het niet om het aantal vergaderingen, maar om de kwaliteit van de discussies: “We zijn soms iets te mak of geven gewoon te weinig tegengas.” Kort gezegd wordt er volgens hem te vaak akkoord gegaan zonder inhoudelijke discussie.

icon_main_info_white_glyph

Het hoogste politieke orgaan

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan van de gemeente. De raadsleden stemmen over alle plannen die het college van burgemeester en wethouders indient. De raad heeft het recht om deze plannen aan te passen, zelf voorstellen in te dienen of ze weg te stemmen, met behulp van moties en amendementen.

Koetsveld noemt als voorbeeld de zogenaamde ‘schaalsprong’, het plan van het college om Hengelo te laten groeien naar 100.000 inwoners. “Dat werd bij de meerjarenbegroting aangekondigd op een A4’tje. Het inwonertal met bijna een kwart laten groeien is nogal een statement. Het college verkondigt deze ambitie groots, maar is daarbij ons als raad een beetje vergeten.”

Hard hoofd

Aan het begin van de raadsperiode kondigde de nieuwe coalitie onder leiding van BurgerBelangen bestuurlijke vernieuwing aan. Fractievoorzitter Daals sprak destijds over het werken met een raadsagenda, waarbij samen met de raad naar oplossingen wordt gezocht voor dossiers. Toen al had hij een hard hoofd in samenwerken met de socialisten: “Ze werken meer vanuit de partij in plaats van vanuit de raad.” Dat zei Daals toen over de SP.

“We zijn soms iets te mak of geven gewoon te weinig tegengas.”

Navraag bij Han Daals leert dat volgens hem het plan van de schaalsprong helemaal niet uit de lucht komt vallen: “Het heeft in meerdere zomernota’s gestaan en we hebben het er diverse keren over gehad in de raad.” Volgens hem is het aantal van 100.000 inwoners een logisch gevolg van die eerdere discussies.

'Minder agendapunten door Omgevingswet'

Dat er minder agendapunten zijn, heeft volgens Daals een praktische reden: “Dat komt door de invoering van de Omgevingswet, waardoor zaken meer zijn geclusterd. Vroeger moest je vaker stemmen over losse onderwerpen, die vaak overlapten.”

Daals is het niet eens met het beeld dat er van de nieuwe bestuursstijl niets terecht is gekomen. “We hebben een raadswerkgroep ingesteld om zelf initiatieven aan te dragen, maar daar werd vanuit de SP sceptisch op gereageerd.”

230315 Verkiezingen Losser
Lees ook
Gemeenteraadsverkiezingen 2026: Hengelo kietelt aspirant-raadsleden met speeddate en quiz

Burgemeester Sander Schelberg zei eerder dat de Hengelose raad constructief is en dat er met respect politiek wordt bedreven. Koetsveld daar nu over: “Dat is ook zo. We kunnen met elkaar door één deur. Dat is bij heel veel raden in het land écht niet zo. Maar," voegt hij eraan toe, "er mogen best politieke meningsverschillen zijn en daar mag best een stevige discussie over plaatsvinden.”

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Hengeloos Peil is op donderdag 22 mei om 22.00 uur en op zondag 25 mei om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. Daarin ook aandacht voor het BAM! Festival en de Rekenkamer Hengelo

Daarover is Daals het wél eens met Koetsveld: “Alle complimenten aan de collega-raadsleden, dat we altijd op de inhoud discussiëren en niet op de persoon.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.