Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eenmalige meevallers behoeden gemeente Enschede voor fors verlies over 2024

20230511 Pexels geld euro sparen spaarpot
Beeld: Pexels

De financiële schade van de gemeente Enschede blijft over het jaar 2024 beperkt tot een verlies van 500.000 euro. In realiteit wordt over de 'normale' begroting 16 miljoen euro in de min genoteerd, maar eenmalige meevallers binnen uitkeringen vanuit het Rijk zorgen voor de nodige compensatie. "Onderaan de streep blijven gemeenten achter met een structureel tekort", aldus wethouder Marc Teutelink.

Het is ondertussen gebruikelijk dat er gedurende het jaar allerlei geldstromen richting de gemeente vloeien. Dat is het gevolg van zogeheten 'circulaires', momenten in het jaar waarop de Rijksoverheid een financiële stand van zaken geeft. Vaak gaat dit gepaard met aanpassingen van budgetten die gemeenten, al dan niet via het Gemeentefonds, ontvangen. Net als in 2023, pakken die wijzigingen afgelopen jaar positief uit, maar in het verleden kreeg de gemeente hierdoor ook onverwachte tegenvallers te verwerken.

Overstroming kostte 1,4 miljoen

De berekening voor het verdelen van gelden uit het Gemeentefonds - de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten - is veranderd, soms met forse tegenvallers tot gevolg. Gemeenten zijn daarvoor afgelopen jaar eenmalig gecompenseerd. Dit is de belangrijkste reden waarom Enschede plots 15,8 miljoen extra van het Rijk ontvangt.

En dat geld kan de gemeente goed gebruiken. Het huishoudboekje schrijft over 2024 namelijk rode cijfers. Om precies te zijn een verlies van 16,3 miljoen euro, terwijl er vooraf rekening was gehouden met een min van 4,7 miljoen. Extra tekorten komen vooral weg bij jeugdzorg, de exploitatie van Twente Airport en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Daarnaast kostte de nasleep van de overstroming in Pathmos op 21 juli de gemeente in totaal 1,4 miljoen euro.

Tot 30 miljoen euro bezuinigen

Hoewel de Enschedese begroting op zichzelf redelijk robuust is (er is een goed gevulde spaarpot en er zijn relatief weinig schulden die afbetaald worden), dreigen er voor de komende jaren tekorten. Ondanks een (tijdelijke) compensatie van het Rijk gaat wethouder Marc Teutelink er nog altijd vanuit dat er tot 30 miljoen euro structureel bezuinigd moet worden.

De gemeente wijdt die bezuiniging aan kortingen door het Rijk op het Gemeentefonds, inflatie en oplopende kosten voor jeugdzorg. Over enkele weken zal duidelijk zijn in welke richtingen het college die bezuinigingen zoekt. De gemeenteraad heeft daar suggesties voor kunnen aandragen, maar die zijn samen niet genoeg voor het totaalbedrag of zijn niet gedeeld omdat de vergadering in openbaarheid plaatshad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.