Na een 1-0 zege op Spanje werd Oranje onder 19 in Boekarest Europees kampioen. Met drie FC Twente-spelers en een Hengeloër in de selectie was Overijssel goed vertegenwoordigd. Zelfs de kok kwam uit de provincie: Jos Rouwen uit Weerselo verzorgde alle maaltijden voor de kampioenen.
"Een rollercoaster", zo beschrijft Jos het zelf. Vanuit Roemenië, net voor de terugvlucht, blikt hij terug op een intense periode: "We zijn al ruim twintig dagen onderweg. Duitsland, Engeland, Noorwegen en Roemenië verslagen... en dan als kers op de taart nu ook nog Spanje. Ja, het team is gewoon fantastisch. Echt hartstikke goed."
Maar wat is het geheim achter zo’n topprestatie? Jos: "Dat heeft natuurlijk met alle facetten te maken, en natuurlijk ook met eten." Voor elke wedstrijd bereidt hij de 'pre-match meal’ voor: pasta met verschillende sauzen voor de koolhydraten, heel veel kipfilet én honderd pannenkoeken. "Ook de pannenkoeken zijn voor de spelers heel belangrijk. Daar zitten natuurlijk ook granen in. Ze verbranden ontzettend veel, dus dan is het toch wel heel belangrijk dat je veel koolhydraten meeneemt met de pasta, maar ook de pannenkoeken."
En voor één speler mag een beetje Nutella daarbij niet ontbreken. "Lucas Vennegoor of Hesselink vroeg elke ochtend: ‘Jos, waar staat de Nutella?’ En natuurlijk heb ik die bij me, net als pindakaas en Brinta. Je moet ze toch wel geruststellen met eten die de jongens allemaal kennen." Het is dan ook erg belangrijk voor de spelers dat er ook een kok aanwezig is. "Die vertelt wat er in ieder geval gekookt is en hoe dat bereid is. Dat zet die jongens allemaal aan het eten, want het vertrouwen is dan aanwezig."
Na amper twee uur slaap stond Jos vanochtend alweer om zeven uur in de keuken om eieren te bakken voor de kampioenen. “Dat was een heel kort nachtje”, vertelt hij lachend. Nu wacht het vliegtuig naar huis en hopelijk wat rust. “Dit weekend ga ik in ieder geval eerst even bijkomen. Want zo'n rollercoaster als de afgelopen weken en zoals gisteren, dat gaat wel heel veel van je vragen.”