Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Boomkunstenaar Rhebergen zaagt metershoge kamsalamander uit oude kersenboom bij Dorpsbleek in Losser

Kamsalamander in de steigers
Kamsalamander in de steigers
Beeld: Historische Kring Losser

Vandaag komt ie af, de vier meter hoge kamsalamander bij de Dorpsbleek in Losser, bij het oude bakkershuisje. Boomkunstenaar Mark Rhebergen is inmiddels vanaf dinsdag bezig om van een oude, dode kersenboom een enorm houten kunstwerk te maken.

Van een kamsalamander had hij nog nooit gehoord, vertelt Rhebergen in de ochtendshow van Twente FM. “Ik maak normaal veel uilen en arenden, dat soort beelden. Meestal ook van iets kleiner formaat.”
De kamsalamander is een beschermde soort die alleen voorkomt in helder, stromend water. De Dorpsbleek in Losser is zo’n plek, en de gemeente wil de bleek daarom herstellen en behouden.

Audiofragment
Oude kersenboom bij de Dorpsbleek in Losser omgetoverd tot kunst | Mark Rhebergen
Boomkunstenaar Mark Rhebergen gaat vier dagen lang aan de slag en creëert ter plaatse een houtsculptuur van een kamsalamander

Vier meter hoog

De laatste meters van de 20 meter hoge kersenboom zijn blijven staan. “De sculptuur wordt in totaal vier meter hoog. De kamsalamander zelf wordt drie meter”, zegt Rhebergen. Om de stam plaatste hij een steiger.
De stam heeft een diameter van 40 centimeter. “Het hout is redelijk zacht, dus makkelijk te zagen.” Hij begon het zaagwerk met de kettingzaag. Eerst werden grote stukken uit de boomstam gezaagd, vervolgens worden met een kleinere kettingzaag meer details aangebracht. “Op het laatst gebruik ik ander materiaal, zoals haakse slijpers en slijpapparaatjes om de laatste details erin te zetten.”

“Het is wel uitkijken dat ik niet te veel weg zaag; met de motorzaag ga je snel te diep.”

Om de kamsalamander te leren kennen verzamelde hij foto’s van het dier. “Van elke kant, in 3D. Elke keer zaag ik kleine stukjes weg. Het is wel uitkijken dat ik niet te veel weg zaag: met de motorzaag ga je snel te diep.” Het kersenhout is een zachtere houtsoort; het hout is makkelijk te zagen.

Beschermlaag op het hout

Als de kamsalamander klaar is, wordt een beschermlaag op het hout aangebracht. “Kersenhout is niet het duurzaamste hout.” Rhebergen zet de salamander in een paar lagen olie, zodat het hout langer meegaat.

Vanaf dinsdag is hij aan het zagen. Vandaag, vrijdag 8 mei, is de laatste dag en wordt de laatste hand aan de houtsculptuur gelegd. Elke dag kwamen belangstellenden kijken, en die zijn ook vandaag welkom. Rhebergen zelf is er van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags. De kamsalamder blijft er wat langer staan...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.