Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veiligheidsregio Twente: ‘Er mag geschaatst worden, mits iedereen zich aan maatregelen houdt’

Schaatsen Pixabay
“Iedereen moet zich aan de maatregelen blijven houden. Ook wat betreft het schaatsen, als het de komende dagen kouder wordt”, zo zegt plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Patrick Welman.
Beeld: Pixabay

In tegenstelling tot twee weken geleden schetsen de Veiligheidsregio Twente en de GGD Twente donderdagmiddag een vrij positief beeld. “Het gaat goed met de coronacijfers en we zijn bezig met het opzetten van andere priklocaties”, meldt Erik Maarsingh van de GGD. Uiteindelijk wil de plaatselijke gezondheidsdienst rond de vijf priklocaties inrichten. Het is een cruciale fase waarin de regio zich momenteel bevindt. “Iedereen moet zich aan de maatregelen blijven houden. Ook wat betreft het schaatsen, als het de komende dagen kouder wordt”, zo zegt Patrick Welman, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente.

Omdat het de komende dagen flink gaat vriezen verwacht de Veiligheidsregio Twente dat er volop geschaatst gaat worden. “Dat kan, mits zich iedereen aan de maatregelen houdt”, benadrukt Welman. Hij geeft aan dat de schaatsclubs zich aan het preparen zijn en dat het uiteindelijk aan de burgemeesters van elke gemeente afzonderlijk en de clubs is om maatregelen te nemen.

“Maandag gaan de scholen open en we hebben op elke school een clusterteam ingezet.”

Vorige week werden nog 1.619 mensen positief getest. De afgelopen zeven dagen waren dat er 1.223. Welman noemt deze fase cruciaal, omdat het percentage positieve testuitslagen daalt en de cijfers aan het stabiliseren zijn. Zeker met het oog op de inmiddels ook in Twente voorkomende Britse variant. In welke hoeveelheid de nieuwe variant al aanwezig is in Twente, onderzoekt de GGD op dit moment nog.

Niet alleen over de Britse variant denkt de GGD na. Ook het veilig heropenen van scholen staat op de lijst van de plaatselijke gezondheidsdienst. “Maandag gaan de scholen open en we hebben op elke school een clusterteam ingezet. In die teams zitten jeugdartsen, medewerkers die bron- en contactonderzoek uitvoeren en leerkrachten. Op die manier kunnen ze snel vragen beantwoorden en uitbraken indammen”, licht Erik Maarsingh van de GGD Twente toe.

“Uiteindelijk willen we vijf tot zes locaties in Twente oprichten.”

Hij merkt verder op dat het gunstig is dat er volop gevaccineerd wordt: “Zo is het voor de Britse variant moeilijker om zich te verspreiden.” Om steeds meer mensen te kunnen vaccineren, is de GGD Twente druk bezig met het opzetten van een derde priklocatie. Maarsingh geeft aan dat er een derde priklocatie in het oosten van Twente al begin maart wordt geopend: “Het is gewoon handiger als we iedereen op grote locaties kunnen prikken. Uiteindelijk willen we vijf tot zes locaties in Twente oprichten.”

Ook de ademtests, die de afgelopen dagen vaker worden genoemd, worden straks in Twente ingezet. “De GGD heeft al een aantal tests besteld. Zodra we die tests hebben, gaan we ze ook gebruiken. Het is belangrijk dat we ze in een stabiele omgeving gebruiken waar het bijvoorbeeld niet waait. Het is een mooi instrument om te constateren of iemand negatief is. Maar als de test aangeeft dat iemand niet negatief is, moet diegene nog wel een gewone PCR-test doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.