Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornse Joy Beune verrast op WK Afstanden met goud op 5.000 meter

240218 Joy Beune Borne WK Afstanden Calgary ORANGE PICTURES
Joy Beune kan het zelf nauwelijks geloven: de Bornse pakt goud op de 5.000 meter tijdens de WK Afstanden in Calgary
Beeld: Orange Pictures

Joy Beune heeft zondag op de fenomenale wijze haar eerste individuele wereldtitel gepakt. De Bornse schaatsster kwam in Calgary op de 5.000 meter tot een knappe tijd van 6.47,72 minuten, een persoonlijk record. Een paar uur later, nauwelijks hersteld van die inspanning, pakte ze ook nog eens brons op de 1.500 meter.

Op de 5.000 meter Beune ging hard van start en het wachten leek op een ineenstorting, maar die kwam er niet. Ze bleef landgenote en grote favoriete Irene Schouten ruim een seconde voor (6.48,98). Het brons was voor oudgediende Martina Sablikova uit Tsjechië in 6.51,88.

Eerder dit toernooi pakte de Bornse al goud op de ploegenachtervolging. De 5.000 meter was niet de enige afstand van Beune op deze zondag. Kort voor middernacht (Nederlandse tijd) ging ze ook nog voor een plak op de 1.500 meter, een afstand die haar van nature beter ligt dan de 5.000 meter.

“Het ging onderweg zo goed. Ik dacht alleen maar: 'ga door, je kunt door'. En het was gewoon genoeg!”

Dat ze het goud op de 5.000 meter voor de neus van topfavoriete Irene Schouten wegkaapte, was iets waarmee Beune niet alleen de tv-kijker verraste: "Ik weet het niet, ik kan het niet geloven eigenlijk", zei de Bornse in een eerste reactie tegen de NOS. "Het is echt zo, ik zie het staan. Ik wilde 6.50 rijden, dat was het plan. Dat had ik in mijn hoofd. Maar het ging onderweg zo goed. Ik dacht alleen maar: 'ga door, je kunt door'. En het was gewoon genoeg!"

'Alles er uitgeperst'

Ze was met haar gedachten na deze overwinning alweer bij de 1.500 meter, die een paar uur later op de planning stond. Vooraf zei ze daarover: "Nu na de prijsuitreiking snel herstellen en dan de 1.500 nog. Ik wil daar ook voor de winst gaan. Eigenlijk moet ik nu heel erg genieten, maar dat is moeilijk. Dat zal na de 1.500 meter wel komen."

Ondanks dat ze de 1.500 meter niet won, was ze na afloop meer dan tevreden. "Dat ik dit nog kan na de vijf kilometer, zegt genoeg over mijn vorm denk ik. Ik heb er vandaag alles uit geperst wat erin zat", zei ze tegen de NOS.

De 1.500 werd gewonnen door de Japanse Miho Takagi (1.52,29) en Han Mei uit China pakte het zilver in 1.52,72.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.