Verkeer
Stuur appje
Zoek

Moslima, transgender en vluchteling tafelen samen bij eerste Enschedese vrijheidslunch

Een vluchteling, een transgender man en een streng islamitische moslima zitten met elkaar te eten. Het zou het begin van een grap kunnen zijn, maar niets is minder waar. Vrijdagmiddag gebeurde het tijdens de vrijheidslunch in de Grote Kerk in Enschede. Totaal verschillende mensen in gesprek over wat vrij zijn voor hen betekent. "Ik ben blij dat ik ben gekomen, want ik heb nu haar leren kennen."

Het is gezellig druk in de kerk op de Oude Markt deze Bevrijdingsdag. Vanaf een podium klinkt de engelenstem van de Enschedese singer-songwriter Levi Major. Aan tafels zitten zo’n honderdvijftig mensen in kleine groepjes samen te lunchen. Dat het een bonte verzameling is, bewijst het gezelschap waar Levi later aanschuift.

Levi

De muzikant vertelt aan tafel dat hij opgroeide in een streng christelijke omgeving. Daar is niet iedereen het eens met het besluit dat hij onlangs nam. “Ik ging als vrouw door het leven, maar voelde me van kinds af aan al man. Waar ik vandaan kom wordt dat gezien als een mentale ziekte.” Dat hij nu durft zich Levi te noemen en er op een podium over te zingen, noemt hij vrijheid.

Precies daar gaat het om deze lunch: praten over wat het is om vrij te zijn. Als eventuele hulp liggen er kaartjes met gespreksvragen op de tafels. ‘Als je de baas van de wereld was, wat zou je dan veranderen?’, staat er bijvoorbeeld op. Of ‘Heb jij zelf wel eens onvrijheid ervaren?’

20230505 vrijheidslunch Enschede 3
Gezellige drukte bij de vrijheidslunch in de Grote Kerk
Beeld: 1Twente / Jessy Soepenberg

Ayten

“Ik wil graag wat zeggen”, reageert tafelgenoot Ayten als de muzikant zijn verhaal deelt. “Ik ben blij dat ik ben gekomen, want ik heb nu haar leren kennen." Ze doelt op Levi. Die fluistert haar toe dat hij nu een ‘hij’ is, maar de Enschedese blijft hem steevast een zij noemen. “Hij of zij. Dat boeit me niet. Ik ben blij dat ik haar heb ontmoet.”

Ayten legt uit dat ze een streng moslima is en dat transgenders ook in haar cultuur minder geaccepteerd worden. “Nu zijn we met elkaar in gesprek. Dat kan hier. Daarom vind ik vrijheid zo belangrijk. En ik kom nooit in een kerk, maar nu wel. Dat vind ik ook mooi.”

“Hier zie ik weer licht aan het einde van de tunnel”

Mohamed

Levi en Ayten delen de tafel met twee mannen uit Syrië. Mohamed is een van hen. Gevlucht voor de oorlog, woont hij nu in de tijdelijke asielopvang op Vliegveld Twenthe. “Hier zie ik weer licht aan het einde van de tunnel”, zegt hij over zijn leven in Nederland. “In mijn land is geen hoop voor iemand als ik. Nu ben ik veilig, kan ik weer werken, een normaal leven leiden. Mens zijn.”

Tijdens de lunch praten Mohamed en Levi over hun levens en achtergronden. “Ik legde hem net uit dat ik uit een gelovig gezin kom, maar zelf atheïst ben”, zegt de singer-songwriter. “En hoe het zit met het christelijke geloof.” Twee mensen uit totaal verschillende conflictsituaties die nu - beide op hun eigen manier - meer vrijheid hebben gevonden.

20230505 Grote Kerk in Enschede tijdens bevrijdingsdag Foto Jessy Soepenberg
Beeld: 1Twente / Jessy Soepenberg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.