Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Twente is de bakermat van het Nederlandse vrouwenvoetbal', ontdekt Enschedeër Rick Ardesch als hij zijn boek schrijft

Wat drijft de speelsters van het Twentse vrouwenvoetbal? In het afsluitende deel van zijn boekenreeks ‘Balkunstenaars’ duikt Enschedeër Rick Ardesch diep in de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. De zoon van voormalig profkeeper Hennie Ardesch spreekt met regionale voetbalsters, van de eerste pioniers tot de talenten van nu. Het boek bundelt dromen, hoogte- en dieptepunten, en adviezen voor jonge meiden die op het punt staan het veld te betreden.

Voor de eerste drie boeken in de serie interviewt de schrijver vijftig mannen uit de regio. Van het omgaan met blessures tot het motiveren van de jeugd; de reis die spelers maken gedurende hun carrière staat centraal.

Tijdens zijn werk in het speciaal onderwijs kreeg Ardesch de vraag of hij niet wat met vrouwenvoetbal kon doen. “Toen dacht ik: waarom ook niet?”

De Twentse selectie

Voor Ardesch is het schrijven van het laatste deel ook een soort ontdekkingsreis geweest. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat de eerste nationale titel voor vrouwenvoetbalteams al in 1974 werd veroverd.” Die titel ging naar het damesteam van vv Reutum, dat in 1970 werd opgericht door onder andere Hettie Oude Loohuis – een van de pioniers die in het boek aan het woord komt. “Daarmee is het eigenlijk begonnen.”

De schrijver heeft ook een persoonlijke link met het vrouwenvoetbal. Zijn vader, Hennie Ardesch, is in de jaren tachtig actief als trainer van de Twentse damesselectie, waarin de beste dames uit de regio samenkomen. “Ik vond een foto van dit team en ben toen op zoek gegaan naar deze speelsters”, vertelt hij. "Helaas heb ik ze niet allemaal kunnen vinden."

Damesteam
Beeld: Rick Ardesch

Twente blijkt een broedplaats voor het vrouwenvoetbal. “Kijk naar FC Berghuizen, daar komen hele goede speelsters vandaan, die ook in het Nederlands elftal terechtkomen. Of naar UD Weerselo, vv Reutum of iets verder weg Puck Deventer. De regio is een soort hofleverancier van groot talent.”

Vrouwenvoetbal

Het boek belicht de carrières van zowel amateur- als profvoetbalsters. Toch merkt Ardesch een duidelijk verschil met het schrijven over mannenvoetbal. “We hebben maar 28 speelsters geïnterviewd. Veel vrouwen hebben niet de behoefte om over dit onderwerp te praten, bijvoorbeeld omdat ze het lastig vinden om terug te kijken op het verleden. Vroeger werd er natuurlijk heel anders tegen vrouwenvoetbal aangekeken dan nu.”

Hoewel de thematiek overeenkomt met die in de eerdere boeken, wijken de verhalen in dit laatste deel inhoudelijk nauwelijks af. Ook bij de vrouwen komen de hoogte- en dieptepunten duidelijk naar voren. De grootste verschillen zitten volgens Ardesch vooral tussen de generaties voetbalsters. “De jongere speelsters hebben een totaal andere carrière gehad dan bijvoorbeeld Hettie Oude Loohuis. We leven nu in een tijd waarin de dromen van voetbalsters ook echt waargemaakt kunnen worden.”

“Blijf vooral plezier houden in wat je doet”

Zijn blik op het vrouwenvoetbal verandert tijdens het schrijfproces. “De sport heeft het podium gekregen dat het verdient, al mag het nog altijd serieuzer worden genomen. Ik denk dat het boek uiteindelijk een mooie afspiegeling is van 1974 tot nu.”

Jong talent

In de boekenserie delen de geïnterviewde voetballers niet alleen hun persoonlijke verhalen, maar ook lessen voor de nieuwe generatie. “Ik ben een groot voorstander van talentontwikkeling. Daarom vroeg ik elke speler wat ze jonge voetballers willen meegeven.” De adviezen reiken verder dan alleen het spel. De meest genoemde tip? “Blijf vooral plezier houden in wat je doet.”

Ardesch, die zelf al 45 jaar ervaring op de amateurvelden heeft, wijst op de veranderingen binnen het amateurvoetbal. “Het voetbal van nu is veel serieuzer, we moeten eens meer gaan genieten.” Ook de beleving rondom het voetbal verandert. “Vroeger stond de hele buurt langs de lijn, dat zie je haast niet meer.”

De spelers zouden volgens de schrijver een andere mentaliteit hebben. “Tegenwoordig is er veel concurrentie. Ook worden de trainingen vaak afgezegd, bijvoorbeeld om naar FC Twente te gaan.” Dat kon bij Ardesch niet uit, voetbal en sport was alles voor de jonge amateur. “Misschien heb ik het zelf ook té belangrijk gemaakt, maar in die tijd voelde dat echt zo.”

Balkunstenaars (vrouwenvoetbal) van Rick Ardesch is te koop voor €14,95.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.