Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede in de race als speelstad bij WK vrouwenvoetbal in 2027

Grolsch Veste FC Twente
Beeld: Laurens Kuipes

Er zal nog heel wat water door de Rijn moeten voordat het echt zo is, maar Enschede behoort tot de mogelijke speelsteden van de FIFA Women's World Cup in 2027. Dat heeft de KNVB woensdagavond bekend gemaakt. Nederland, België en Duitsland zijn gezamenlijk een van de kandidaten voor de organisatie van het WK vrouwenvoetbal. Mocht het zover komen, dan zou het zomaar kunnen dat de Grolsch Veste een van de wedstrijdlocaties is.

In hun gezamenlijke bidbook dat bij wereldvoetbalbond FIFA wordt ingediend, kondigen de voetbalbonden van Nederland, Duitsland en België hun ideeën aan. In Duitsland zijn Dortmund, Duisburg, Düsseldorf en Keulen aangewezen als mogelijke speelsteden. België neemt op een later moment een besluit. De KNVB heeft dinsdag Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Heerenveen en Enschede als kandidaten aangewezen.

Beslissing in 2024

De definitieve keuzes volgen op een later moment in het proces. Hetzelfde geldt voor eventuele locaties van de openingswedstrijd en de finalerondes. Eerst zal in ieder geval het WK nog moeten worden 'binnengehaald'. Ook Brazilië, Zuid-Afrika en de combinatie VS/Mexico hebben zich namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie. Op het FIFA Congres in mei 2024 wordt de definitieve keuze gemaakt.

“Door tien jaar later het WK te organiseren, willen we opnieuw een stap zetten voor het vrouwenvoetbal”

Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong zegt in een persbericht dat de voetbalbond tien jaar na de EK-winst van de Oranje Leeuwinnen (in 2017) opnieuw een stap wil zetten met het vrouwenvoetbal. De KNVB en het Ministerie van VWS gaan binnenkort in gesprek met de kandidaat-speelsteden. Daarbij zal het onder meer gaan over de financiering van het evenement. Op dat gebied heeft het college van B&W in Enschede nog wel een voorbehoud gemaakt. "Hoewel het dus nog onzeker is of we in 2027 het vrouwen WK ook echt kunnen verwelkomen in onze stad, mogen we trots zijn dat gezien wordt dat onze stad potentie heeft", aldus wethouder Niels van den Berg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.