Hengelo
Cultuur

Armonia kijkt bij vijfentwintigste lustrum vooral vooruit

Armonia bestaat dit jaar 125 jaar. De vijf orkesten tellende muziekvereniging kan het feest echter niet vieren zoals de leden graag zouden willen. Toch valt er genoeg goed nieuws te melden, laat voorzitter Manon Jonquière weten: "Er is een alternatieve planning voor dit feestjaar gemaakt, waarbij de nadruk ligt op verbinding en talentontwikkeling met en van de leden."

1898 orkest 1
Een foto van het Armoniaorkest in 1898, twee jaar na de oprichting. © Armonia

Oyfo

Dat laatste is van cruciaal belang vertelt Jonquière: "Door corona is de toestroom van nieuwe leden volledig stil komen te liggen. Dat is iets wat nog jaren gaat doorwerken binnen de vereniging. Daarom willen we dolgraag laten weten dat kinderen ondanks alles gewoon kunnen beginnen met lessen bij Oyfo, waar de muziekschool volgende maand fysiek wordt heropend op de nieuwe locatie bij Hazemeijer."

Aubade

In 1896 is Muziekvereniging Armonia opgericht door Stork. De directie van Stork vond dat bij het nieuw geopende Vereenigingsgebouw een orkest hoorde. Het toeval wil dat juist dit jubileumjaar het volledige opgeknapte Vereeningsgebouw weer open gaat als grand café & boetiekhotel De Vereeniging. Jonquière: "Goh, dat had ik me niet eens gerealiseerd. Dan lijkt me dat wij als Armonia bij de heropening mooi een aubade kunnen brengen."

Stadskanaal

Voor het zover is, zijn er andere plannen. Zo gaat ook dit jaar het Twents Jeugd Harmonie Orkest op reis. Niet naar Frankrijk dit keer, maar naar Stadskanaal. En eind dit jaar hoopt Armonia, als Nederland weer coronavrij is, een spetterend galaconcert te kunnen verzorgen in de Stadhuishal. Verder zullen er gedurende het jaar online workshops voor de leden en ouders worden gegeven over dirigeren en componeren. Ook zijn repetitieweekenden voor de jeugdorkesten gepland.

Online kaartverkoopsysteem

Het bestuur heeft onlangs een subsidieaanvraag gedaan bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en hoopt op een positieve reactie. Jonquière daarover: "De corona-investeringsregeling is er voor verenigingen die moeten investeren omwille van de coronamaatregelen. Denk aan bijhuren van oefenruimte om op anderhalve meter te kunnen repeteren. Wij hebben een bijdrage gevraagd om software te kunnen installeren waarmee we livestreams kunnen uitzenden en voor de realisatie van een online kaartverkoopsysteem. Met zo'n systeem kun je bijvoorbeeld precies bijhouden wie een concert bijwoont. Erg handig wanneer je bron- en contactonderzoek moet doen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.