Corona in Twente

‘Met beeldbellen en raamtekeningen omzien naar elkaar’

Beeldbellen, raamtekeningen en valentijnskaarten en – brieven. Stichting Present doet haar uiterste best om contact te leggen en te houden met Enschedeërs die kampen met ziekte, armoede of eenzaamheid. “We kunnen die mensen nu niet praktisch helpen en toch willen we verbinding maken”, zegt algemeen coördinator Leonie Verloop van Present.

Omzien naar elkaar

Deze week begonnen de vrijwilligers van Stichting Present met het beeldbellen. Hadassa Meijer, raadslid van de ChristenUnie, beet het spits af. Zij legde het eerste beeldcontact met een hulpbehoevende en maakte een praatje. “Uitgangspunt van dat beeldbellen is ontmoeting. Vrijwilligers worden verbonden met Enschedeërs die behoefte hebben aan een gesprek. Er wordt drie keer contact opgenomen. Omzien naar elkaar daar gaat het om.”

Verwilderde tuinen

Het is in coronatijd heel lastig om achter de deur te komen en mensen te helpen. Normaalgesproken worden vriendengroepen, sportclubs, collega’s of andersoortige groepen die een maatschappelijke dag willen houden op het spoor gezet van mensen die in de hulpverlening zitten.

Verloop: “Tuinen die zijn verwilderd, het huis is vies geworden, het opknappen van slaapkamers van kinderen. We bieden praktische hulp aan mensen die het allemaal niet meer overzien. Onze vrijwilligers hebben in coronatijd heel veel tuinen opgeruimd.”

Ze verhaalt over een gezin waarvan de kinderen uit huis waren geplaatst, omdat de leefsituatie slecht was. “Geen bedden voor de kinderen, geen gordijnen voor de ramen, verstopte wc. We konden uit een potje wat spullen kopen. Een groep vrijwilligers heeft bedden geplaatst, gordijnen opgehangen en de badkamer opgeknapt. We hoorden later dat de kinderen later weer thuis konden komen. Je maakt op zo’n manier het verschil in ene mensenleven.”

Krijtstiften

Dat kan nu even niet meer, vandaar dat Present van alles probeert om op een andere manier te helpen. Beeldbellen is zo’n instrument, maar ook raamtekeningen maken. “Vrijwilligers aan bijvoorbeeld met krijtstiften naar inwoners en maken tekeningen op de ramen, terwijl de bewoners aan de andere kant van het glas zit. Zijn we net mee begonnen. Bij Aveleijn hebben we dit gedaan. We mochten alle ramen wel versieren. Heel grappig.”

Valentijnsdag

En dan is er nog Valentijnsdag. Samen met vrijwilligersorganisatie M-pact vragen de instellingen Enschedeërs kaartjes of brieven met een mooie boodschap naar een centraal adres te sturen of te brengen. Die worden vervolgens door M-Pact en Present naar mensen gebracht die een steuntje in de rug nodig hebben. Iedereen die mee wil doen kan zijn bijdrage sturen naar Stichting Present aan de Deurningerstraat 12 of naar M-Pact Lonnekerspoorlaan 122.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.