Corona in Twente

Advocaat tegen relschoppers: “Niet bij mij aankloppen!”

Een LinkedIn-bericht van de Enschedese advcoaat Arjon Tieman ging viral. Tieman tikte een boodschap voor een fictieve relschopper. “Niet bij mij aankloppen, ik hoop dat u veroordeeld wordt.”

Tieman - vaker te gast - lichtte het bericht in 1Twente Vandaag toe. Zijn vriendin werkt in het Enschedese ziekenhuis, Tieman zelf staat in zijn praktijk ondernemers bij. Zijn boodschap was een persoonlijke. En advocaten hebben de vrijheid zelf de keus te maken wie zij willen bijstaan en wie niet.

icon_main_quote_red_glyph

“Mijn vriendin werkt in de zorg. Ik maak al een jaar mee hoe dat is. Als je dan beelden op tv ziet terwijl zij aan het werk is, relschoppers die met stenen aan het gooien zijn en vernielingen aanrichten… dat was het moment waarop ik dacht: die ga ik niet verdedigen, als ze morgen aankloppen.”

Arjon Tieman in 1Twente Vandaag

Niet geschikt, in dit geval

“Ik neem weleens vaker een standpunt in”, stelde Tieman in 1Twente Vandaag. “In dit geval ben ik als advocaat niet geschikt. Ik help de ondernemers, niet de relschoppers.” Tieman zei dan ook niemand het recht te ontzeggen op een eerlijk proces. “Dat is een heel groot goed. Mijn boodschap is niet dat die mensen niet moeten worden bijgestaan. Maar niet door mij.”

Tieman is niet bepaald de eerste en enige advocaat die een grens trekt als het gaat om wie hij wil verdedigen en wie niet. Bram Moskovicz verdedigde iedereen, behalve oorlogsmisdadigers. Gerard Spong iedereen, behalve Bouterse. Dat is maar goed ook. Advocaten moeten voldoende objectief kunnen zijn, als het om de gedragingen van hun cliënten gaat. Kunnen ze dat niet - het zijn net mensen - dan doen ze er goed aan afstand te bewaren.

“Ik zou het nu wat anders hebben verwoord, denk ik”, zei Tieman na afloop. “De rechten van iedereen moeten worden gewaarborgd, maar ik ben partijdig. Ik sta ondernemers bij. Dan kan ik moeilijk de volgende dag de kant van een relschopper kiezen.”

Schermafbeelding 2021 01 26 om 19 24 31
Arjon Tieman: "Deze relschoppende jongeren hebben recht op verdediging. Maar niet door mij." © Still uit video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.