Afvalverwerker Twence en de gemeente Enschede gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een nieuw bedrijventerrein, letterlijk en figuurlijk onder de rook van de afvalverbrandingsinstallatie. In het gebied, dat Boeldershoek-West heet, ligt nu al een zonnepark. Er wordt gekeken in hoeverre hier bedrijfskavels ingepast kunnen worden.
Met het voorstel om een intentieovereenkomst met Twence te ondertekenen komt de zoektocht naar een nieuw bedrijventerrein in een stroomversnelling. Die zoektocht is ruim drie jaar begonnen uit pure noodzaak. Bestaande bedrijventerreinen in Enschede zijn nagenoeg vol en zelfs op het nog te realiseren bedrijvenpark De Morshoek op de oostkrans van de Usseler Es moet al 'nee' worden verkocht.
Enschede heeft op termijn behoefte aan (netto) circa 30 hectare nieuw bedrijventerrein. Aanvankelijk werd nog gedacht om deze bedrijfsruimte op dezelfde locatie te ontwikkelen, maar inmiddels is duidelijk dat er wordt gedacht aan drie verschillende locaties.
Het zonnepark (en de potentiële bedrijfslocatie) bij Twence liggen letterlijk op de rand van Hengelo. Het zijn de laatste kavels voor de gemeentegrens, in de oksel van afslag 27, Hengelo-Zuid. Ook behoort dit gebied nog tot de buurtschap Twekkelo, waar een verdere verstening van het buitengebied niet zal worden toegejuicht. Ook tegen de komst van het zonnepark waren destijds bezwaren vanuit de buurtschap.
Eén van die locaties is dus Boeldershoek-West. Die wordt met voorrang onderzocht en - als de uitkomsten positief zijn - ontwikkeld om ervoor te zorgen "dat bedrijven zich ook in de toekomst kunnen vestigen in Enschede. En dat is cruciaal voor onze economie", aldus wethouder Malkis Jajan.
Als de gemeenteraad instemt, wordt de intentieovereenkomst met Twence ondertekend en gaat het onderzoek op Boeldershoek-West verder. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de invloed op het bestaande zonnepark, infrastructuur en de bodem.
Bekend is dat er in het gebied meerdere zoutcavernes liggen waar risico bestaat op bodemdaling. De mogelijke gevolgen van een bedrijventerrein daarop worden meegenomen in het onderzoek.
Ook wordt gekeken in hoeverre het zonnepark kan blijven bestaan. "Panelen zouden bijvoorbeeld op daken terug kunnen komen", laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. "Of bijvoorbeeld deels vervangen worden waardoor met minder panelen dezelfde opbrengst kan worden gerealiseerd."
Het gebied Boeldershoek-West is 39 hectare groot. Los van het zonnepark is er nog 11 tot 19 hectare beschikbaar voor bedrijven. Dat is niet genoeg om in de totale behoefte van Enschede - 30 hectare aan bedrijventerrein - te voorzien.
De andere twee locaties die de gemeente Enschede voor ogen heeft voor nieuwe bedrijven, blijven voorlopig geheim. Er is namelijk op dit moment geen geld om deze locaties verder te onderzoeken en ontwikkelen. Ze zijn volgens de gemeente in ieder geval de meest kansrijke plekken op een grotere lijst met vijftien potentiële bedrijfslocaties.