Twente
Video

Over ’t proatvolk en de töaterieje van het ripräpken

Aflevering 20 van het Twents Kwartearken met de Nieuwjaars- en zegenwenschen van de vuilnisophalers, de lantaarnaanstekers, de nachtwachten en klepperlieden die een voorbode waren van onze kerst- en nieuwjaarskaarten.

De nieuwjaars- en zegenwensen werden in de negentiende en begin twintigste eeuw door de vuilnisophalers, lantaarnaanstekers, nachtwachten en klepperlieden persoonlijk huis-aan-huis- verspreid.

De bewoners ontkwamen er niet aan om wat geld aan die mensen te geven. Het laatste restant van die traditie is nog te vinden in pogingen van de krantenbezorgers wat extra geld te verdienen door hun nieuwjaarswensen rond te brengen.

Twents

In het Twents Kwartearken zoals op elke donderdagmorgen het woord van de week töaterieje en nieuwe woorden als ripräpken en proatvolk. Wilt u weten wat die Twentse woorden betekenen kijk dan naar de video van 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.