Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vaccineren van zorgpersoneel op UT-terrein van start

Op het UT-terrein in Enschede krijgen zorgmedewerkers op vrijdagochtend het eerste prikje. De primeur heeft Riet Teunissen van Manen die iets na 8.30 uur de eerste verpleger is die een inenting ontvangt. Vandaag worden in de tent 175 zorgmedewerkers gevaccineerd. “Met de doses die we nu hebben, kunnen we de komende zes weken 7308 mensen vaccineren”, vertelt manager vaccinatie Anne-Marie Kok van de GGD.

Teunissen van Manen is blij de eerste zorgmedewerker in Twente te zijn die deze vrijdag in de tent het vaccin ontvangt. Donderdag werd ze gebeld door manager Kok. “Heel eervol. Ik heb niet getwijfeld. Dit is niet het moment om te twijfelen”, vertelt zij.

Sinds twaalf jaar werkt Teunissen van Manen in een hospice. Voor haar is de vaccinatie daarom heel belangrijk. Niet alleen om op termijn weer dichterbij de cliënten van het hospice te komen, maar ook om zich weer veilig te voelen. “De mensen sterven en als medewerker wil je de laatste momenten zo fijn mogelijk maken. De afgelopen tijd was dat natuurlijk heel moeilijk.”

Vanaf 15 januari gaan elke dag zo’n 25 medewerkers van de GGD aan de slag om Twentse zorgmedewerkers te vaccineren. “We beginnen om 8.30 uur in de ochtend en gaan door tot 16.30 uur. De komende weken willen we opschalen en willen we naar 350 vaccinaties per dag. Dan kunnen we ook tot laat in de avond doorgaan met vaccineren”, legt projectleider vaccinatie Marleen van der Wal uit.

Vaccinatie UT 20200115
De eerste prik in de tent op de UT.
Beeld: Myrthe Nijman

Dat op dit moment maar een beperkt aantal medewerkers een prikje ontvangt, heeft te maken met het aantal vaccinaties dat elke locatie toebedeeld krijgt. “Elke avond moeten we aan het RIVM doorgeven hoeveel vaccins er nog liggen. Aan de hand daarvan nemen ze besluiten ”, aldus Van der Wal. “Als iemand bijvoorbeeld niet op komt dagen, hebben we een prikje en ook een tijdslot over. Dan zou zelfs iemand uit Amsterdam hier naar toe kunnen komen als daar de locaties volzitten.”

Collega Kok van de GGD maakt nog een keer duidelijk waarom juist een grote locatie van belang is: “We krijgen nieuwe vaccins, zodra onze voorraad op is. De nieuwe leveringen regelt het RIVM. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontdooien van de vaccins. Vanaf dat moment zijn ze maar vier dagen houdbaar. Om zo weinig mogelijk te verspillen, worden ze dus op één locatie verzameld om zo veel mensen mogelijk te kunnen vaccineren.”

Pfizer Vaccin Laura Ratering
Een lege fles van het Pfizer-vaccin.
Beeld: Myrthe Nijman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.