Verkeer
Stuur appje
Zoek

Universiteit Twente mee in het landelijke spoor: 'vernederlandsen' academisch onderwijs

Het is al een tijdje een heet hangijzer in academisch Nederland: buitenlandse studenten overspoelen de markt van studentenkamers en collegezalen barsten uit hun voegen. Anderzijds heeft onze kenniseconomie die studenten wél hard nodig. Waar de Universiteit Twente jarenlang een ander geluid liet horen ('wij hebben onze huisvesting wél goed op orde'), sloten ze zich vorige week aan bij de andere universiteiten, want 'studenten moeten wel iets te kiezen hebben'. Die keuze komt er straks: de UT gaat een aantal opleidingen in twee talen aanbieden.

Dat is in het kort de boodschap van Laurens van der Velde, woordvoerder van de Twentse universiteit. Hij legt in 1Twente Vandaag uit hoe het zit: "Minister Dijkgraaf en de Tweede Kamer willen een rem op het aantal buitenlandse studenten, omdat ze in veel universiteitssteden de toch al schaarse studentenkamers inpikken en omdat collegezalen er vaak overvol zitten. Wij hebben die problemen hier in Enschede veel minder en willen onze Engelstalige studenten juist dolgraag behouden."

“We zijn een internationale universiteit, een ondernemende universiteit, maar ook een pragmatische universiteit. We moeten dus op zoek naar een goede mix.”

Mede als gevolg van de landelijke problemen kwamen er vorig jaar al 18 procent minder buitenlandse studenten naar Enschede. De UT hoopt niet dat dat er nog minder worden de komende jaren. Daarom wordt nu ingezet op een tweesporenaanpak: "Om de minister tegemoet te komen, gaan we bekijken welke Engelstalige opleidingen we ook in het Nederlands gaan aanbieden. De minister heeft de universiteiten gevraagd met plannen te komen. Daarom zijn we met elkaar om de tafel gegaan. Het idee voor die tweetalige opleidingen is een eerste aanzet."

Alledaagse dingen

Klinkt misschien simpel, een opleiding in twee talen aanbieden, maar logistiek vraagt het veel, aldus Van der Velde. "Het gaat over lesmateriaal, over docenten en of er überhaupt vraag naar is." De meerwaarde van Engelstalig onderwijs in Twente behoeft nauwelijks toelichting. Bedrijven in de regio staan te springen om personeel en bij veel van die bedrijven wordt op de werkvloer ook Engels gesproken. Van der Velde: "Maar we willen dus ook graag dat die buitenlandse studenten blijven. Nou, dan is het ook belangrijk dat ze de Nederlandse taal spreken. Dat is handig bij alledaagse dingen, zoals boodschappen doen en theaterbezoek, en het helpt hen zich hier thuis te voelen."

Roelof Bleker
Lees ook
Burgemeester Bleker wil internationale blik vergroten: 'Minder buitenlandse studenten is nadelig voor Enschede'

Welke opleidingen straks tweetalig aangeboden gaan worden, kan Van der Velde nog niet zeggen. "We zijn een internationale universiteit, een ondernemende universiteit, maar ook een pragmatische universiteit. We moeten dus op zoek naar een goede mix. Dat gaan we de komende maanden doen."

Of er ook geld beschikbaar komt voor deze koerswijziging, weet Van der Velde evenmin: "De eerste ideeën liggen nu bij de minister op tafel. Daarin staat of het haalbaar is en wat het te verwachten effect is." Linksom of rechtsom moet de UT haar internationale rol kunnen blijven spelen, vindt de woordvoerder: "We hebben die buitenlandse studenten echt nodig om als toptechnische regio te blijven groeien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.