Hengelo
Politiek

Jim ter Braak (17) wil een alternatief voor Hengelo

Jim ter Braak (17) was tot voor kort wel gecharmeerd van Forum voor Democratie, maar toen daar eind vorig jaar de bom barstte en Thierry Baudet zijn ware gezicht toonde, was stemmen op FvD geen optie meer. Niet dat hij al mág stemmen, maar volgend jaar is-ie 18 en dán mag het wel. Zijn stem gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen naar 'Alternatief voor Hengelo'.

Jim geslaagd
Jim ter Braak (17) haalde vorig jaar zijn havo-diploma en wil volgend jaar, als ie 18 is, meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen met 'Alternatief voor Hengelo'. © Jim ter Braak

Geen paplepelpoliticus

Een niet-bestaande partij? Ja en nee. Een partij in oprichting en die oprichter is hij zelf. "Ik heb altijd interesse gehad in politiek. Nee, dat is me thuis niet met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zijn niet politiek actief."

'Willem Drees is mijn held'

Als Jim nu 18 was geweest, zou hij in maart stemmen op JA21, de partij van Joost Eerdmans. Een partij vol mensen die zijn afgehaakt bij Forum voor Democratie. Zijn politieke helden uit het verleden zijn Pim Fortuyn en Willem Drees. Mannen die leefden in een andere tijd dan de jonge Hengeloër. "Ja, maar ik heb me wel degelijk in hen verdiept. Drees bijvoorbeeld was verantwoordelijk voor de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Zijn PvdA, toen nog niet zo links, was wel een partij naar mijn hart."

Niet links of rechts

De oud-leerling van het Bataafs Lyceum ziet zichzelf niet als links of rechts. "In Hengelo vind ik dat er veel meer aandacht moet zijn voor initiatieven voor minderdraagkrachtigen, zoals de kringloopwinkel of ponystal 't Geerdink. Dat staat bovenaan mijn agenda als ik straks in de raad kom."

icon_main_quote_red_glyph

"Er moet in Hengelo veel meer aandacht zijn voor initiatieven voor minderdraagkrachtigen."

Jim ter Braak

Nu nog enig lid

Hij is nu nog het enige lid van Alternatief voor Hengelo. Hij verwacht veel, met name jonge, mensen aan zich te kunnen binden via social media en school: "De studie Fiscaal recht aan Saxion was niet wat ik ervan verwachtte, daar ben ik nu mee gestopt. Ik wil na de zomervakantie bij Saxion Overheidsmanagement gaan studeren. Op die opleiding vind ik vast gelijkgestemde Hengeloërs."

Verwarrende naam?

Jim verwacht niet dat mensen afgeschrikt zullen worden door de naam, die doet denken aan 'Alternative für Deutschland', een rechts-populistische partij aan de andere kant van de grens. "Nee, dat kan ik heel goed uitleggen. En als ik de komende maanden toch merk dat mensen er rare gedachten bij krijgen, dan heb ik nog tijd genoeg om de naam te veranderen."

'Ik mik op oud-Forumstemmers'

In 2022 wil hij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij hoopt op minimaal 1, maar misschien wel 3 zetels. "Ik mik op al die mensen die landelijk op Forum stemden en straks op JA21. Dan moeten we een heel eind kunnen komen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.