Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twente voelt zich nauwelijks vertegenwoordigd in Den Haag

DSCF2256
Pieter Omtzigt pleit voor een regionaal kiesstelsel
Beeld: Henk ten Harkel

Alleen Pieter Omtzigt (CDA) uit Enschede en Roy van Aalst (PVV) uit Hengelo lijken na de landelijke verkiezingen in maart verzekerd van een zetel in de Tweede Kamer. Dat is een magere oogst voor een regio met 600.000 inwoners. “Naar inwonersaantal zou Twente er vijf moeten hebben”, zei Omtzigt vorige week in het programma 1Twente Het Jaar.

De Enschedese politicus pleit niet voor niets voor een regionaal kiesstelsel om Twente beter vertegenwoordigd te zien in Den Haag. Niet dat er geen regionale politici zijn die naar de Tweede Kamer willen. Alleen Enschede stelde er zich al zes verkiesbaar, maar die haakten of teleurgesteld af of werden zo laag op de lijst gezet dat, mits met voorkeurstemmen, er geen enkele kans bestaat om in de Tweede Kamer te komen.

De afstand is groot van Twente naar Den Haag. De landelijke commissies die kandidaten voordragen putten toch liever uit randstedelijke politici die al binnen de partijkaders werkzaam zijn.

Omtzigt maakte in het programma van 1Twente, waarin hij samen met zijn vrouw Ayfer Koc terugkeek op het afgelopen jaar, niet voor niets gewag van de Haagse banencaroussel. In zo’n onderlinge banenuitruil maken volksvertegenwoordigers in de pereferie van Nederland wellicht minder kans.

Helemaal bont maakte het de VVD die de Enschedese VVD’er Joost Nijhuis niet eens op de kandidatenlijst zette, zodat hij zelfs niet de kans kreeg om met voorkeurstemmen in het parlement te komen.

Niet alleen de ‘eigen’ politici hebben last van de ondervertegenwoordiging van Twente in de Tweede Kamer. Uit representatief onderzoek van Kien Onderzoek in opdracht van RTV Oost en Omroep Gelderland blijkt dat acht op de tien inwoners van Oost-Nederland zich niet goed vertegenwoordigd voelt door de landelijke politiek. Er is weinig vertrouwen dat Den Haag idee heeft van de problemen in de streek. Slechts veertien procent vindt wel dat de Tweede Kamer oog heeft voor deze regio.

De onvrede is het hoogst onder kiezers die stemden op Forum voor Democratie, SP, PVV en Partij voor de dieren. Maar ook 33% van de VVD-kiezers voelt zich niet goed vertegenwoordigd. Het meest positief zijn de kiezers van de SGP, ChristenUnie en D66.

Uit het onderzoek blijkt ook dat op maart tijdens de landelijke verkiezingen door een op de vier kiezers gestemd gaat worden op regionale kandidaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.