Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Intensive care bijna vol, ziekenhuis vraagt hulp van oud-ic’ers

MST
Beeld: Google Maps

In een extra ingelast persmoment op de late woensdagmiddag maakt de Veiligheidsregio bekend hoe alarmerend de actuele situatie in Twente is. Samantha Dinsbach, GGD-directeur Publieke Gezondheid, heeft nog nooit zo’n stijging moeten toelichten en ook Sophia de Rooij, voorzitter van Raad van Bestuur van MST, geeft aan dat de Twentse ziekenhuizen ver boven de toegedeelde bedden zitten. “Als het zo doorgaat, moeten we er misschien voor kiezen om mensen eerder naar huis te sturen, terwijl we ze nog een dag hadden willen houden.”

Het is een situatie die de Veiligheidsregio Twente en de GGD liever niet hadden gezien. “De nieuwe coronamaatregelen hadden al lang resultaten moeten leveren. Maar we zien een stijging”, aldus Sophia de Rooij van het MST. “We zagen sinds dinsdag een enorme sprong in het aantal patiënten. Volgens het landelijke gemiddelde zouden we op 56 bedden moeten zitten. Maar we zitten in Twente nu op 86 klinische bedden.”

Op de ic in het MST liggen nu twintig mensen. Volgens De Rooij gaat dat inmiddels al richting de 25. Niet alleen dat is een probleem. De Rooij verwacht dat deze cijfers de komende weken alleen nog maar gaan toenemen: “Een groot aantal mensen gaat beroep doen op de ic-bedden, maar die hebben wij niet meer.” Er zijn ook nog eens 70 verplegers ziek in het MST ziek. “Daarom doen we nu een oproep en zijn we op zoek naar oud-ic’ers die een handje kunnen helpen”, maakt De Rooij duidelijk. Ook het uitplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen wordt steeds lastiger, omdat de ziekenhuizen elders in het land ook steeds meer patiënten moeten opnemen.

Samantha Dinsbach van de GGD vult aan dat de afgelopen week een toename van 73 procent positieve besmettingen zichtbaar werd. “We zien de cijfers alleen maar oplopen en wie nu nog denkt met kerst mensen te ontvangen terwijl diegene eigenlijk keelpijn heeft, dan is het scenario voor januari niet te overzien. Het zijn geen grapjes meer”, aldus Dinsbach. In cijfers zijn dat 4488 positieve uitslagen in de afgelopen week.

De Veiligheidsregio Twente geeft aan dat deze situatie meer dan zeer ernstig is. Zo ernstig, dat mensen straks misschien moeten overlijden, omdat geen bedden meer beschikbaar zijn en mensen eerder naar huis gestuurd moeten worden. “Contacten leiden tot besmettingen en besmettingen tot ziekenhuisopnames en ziekenhuisopnames uiteindelijk zelfs tot ic-opnames. En dat kunnen we straks niet meer aan. Nu is het nog beïnvloedbaar, als we gaan handelen”, sluit Arjen Gerritsen het gesprek af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.