Om de vaccinatiegraad te verhogen, zetten de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Twente en IJsselland in op maatwerk en een betere bereikbaarheid van de vaccinatielocaties. Daar waar de vaccinatiegraad landelijk al jaren daalt, zien de Overijsselse GGD’en een minder scherpe daling. Tegelijkertijd realiseren ze zich dat er veel werk moet worden verzet om de vaccinatiegraad weer op het gewenste niveau te krijgen.
Zowel in Twente als in IJsselland zien de GGD’en meerdere redenen waarom ouders hun kinderen niet (meer) laten vaccineren. Wantrouwen in de overheid en het vaccinatieprogramma spelen hierin een rol, net als de overtuiging dat het immuunsysteem van het kind sterk genoeg is.
Binnen de provincie zijn er duidelijke verschillen. In de meer landelijke gebieden is de vaccinatiebereidheid doorgaans hoger dan in stedelijke gebieden. Ook de geloofsovertuiging van mensen speelt een belangrijke rol.
"In gebieden met bepaalde levensbeschouwelijke overtuigingen wordt er vaker voor gekozen om kinderen niet te vaccineren", vertelt een arts van GGD Twente.
Martijn Spoelstra, arts bij GGD IJsselland, voegt daaraan toe dat er ouders zijn die twijfelen door 'nepnieuws'. Er zijn ook ouders die geen toegang hebben tot begrijpelijke en betrouwbare informatie, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.
De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) - dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken - blijft het minst populair onder jongeren, laat GGD IJsselland weten. Ook in Twente zien ze dit terug in de cijfers: "De HPV-vaccinatiegraad is het laagst, maar we zien sinds 2009 wel een stijgende lijn."
Lees verder onder de afbeelding.
Om de vaccinatiegraad te verhogen, zetten de GGD’en in op bereikbaarheid en maatwerk. In Twente worden sinds kort 's avonds groepsvaccinaties gehouden, wat tot een lichte stijging in de opkomst heeft geleid. In IJsselland kijkt men naar de mogelijkheid om mensen te laten vaccineren in andere gemeenten dan waar ze wonen. Zodat iemand die bijvoorbeeld woont in de gemeente Steenwijkerland, maar werkt in Zwolle ook in Zwolle terecht kan voor een prik.
"En we gaan meer aandacht geven aan kinderen en ouders die vaccineren spannend vinden," aldus GGD-arts Martijn Spoelstra. "Dit doen we in nauwe samenwerking met gemeenten."
Bekijk hier de cijfers van GGD Twente en IJsselland.