Twente
Politiek
Video

Veiligheidsregio Twente: ‘Beeld van lockdown moet zich nog even gaan zetten’

Het zijn de laatste dagen van het jaar en de Veiligheidsregio hoopt dat deze dagen rustig verlopen. Met de nieuwe lockdown is dat de hoop van de voorzitters.

De afgekondigde nieuwe maatregelen hebben impact op allerlei sectoren. En dat riep de afgelopen dagen wat verwarring op. “Dat beeld van de lockdown moet zich nog even gaan zetten”, verklaart Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Sinds dinsdag werden hij en zijn collega’s overspoeld met vragen van winkeliers, scholieren of bedrijven. “Maar dat hoort er gewoon bij”, licht Gerritsen toe. “Ons werk is voorlichten en we moeten de informatievoorziening op gang houden. Handhaven is niet alleen maar bekeuren, maar ook mensen helpen de regels na te kunnen leven.”

Lokale bevoegdheid

Duidelijk blijft wel dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de komende tijd vaker zullen optreden tegen mensen die de regels niet naleven. Dat werd altijd al gedaan, maar is met name nu, met de nieuwe maatregelen die van kracht zijn, noodzakelijk. “Ook met oud en nieuw zullen we de handhaving blijven inzetten”, aldus Gerritsen.

Want carbidschieten blijft, ook na maandagavond, toegestaan in Twente. “Het is een lokale bevoegdheid. Gemeenten mogen zelf het besluit nemen hoe ze precies omgaan met het carbidschieten, omdat het beleid niet Twente-breed geldt. Maar los daarvan geldt gewoon de tijdelijke wet. En die zegt: geen groepsvorming, dus niet met meer dan twee mensen samenkomen”, legt de voorzitter uit. Voor de burgemeester van Almelo is het geen drama dat er geen eenheid in Twente is wat het carbidbeleid betreft.

Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Twenterand besloten andere afschiettijden te handhaven. Ook na 16.00 uur mag er nog carbid worden afgeschoten. Maar Gerritsen laat ook weten dat het “mooier zou zijn geweest als je een uniform beeld zou hebben gehad”.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.