Enschede
Video

UPDATE - Demonstratie bij raadsvergadering: 'COVID-VACCIN = VERGIF'

In de Enschedese binnenstad vond eerder vanavond een demonstratie plaats tegen corona-vaccinaties. Een aantal in het wit geklede figuren tonen spandoeken met de teksten 'COVID-VACCIN IS VERGIF' en 'CORONA = AGENDA 21'.

Video: Tom Krooshof

Update - 19:30 uur

De demonstratie viel niet alleen samen met de raadsvergadering, maar ook met de persconferentie van minister Rutte, waarin een strenge lockdown werd aangekondigd. "Die maatregelen worden genomen op basis van positieve testresultaten van een test die op veel plekken in de wereld omstreden is", aldus de demonstranten, die zich 'kritische burgers' noemden.

De demonstranten, onder wie de Enschedese anti-coronademonstratieleider, Eldor van Feggelen, stellen dat tienduizenden Nederlanders de dupe zijn van die strenge coronamaatregelen. "Mensen plegen zelfmoord, bedrijven gaan over de kop, duizenden mensen verliezen hun baan. Het middel is erger dan de kwaal en kritische burgers wordt de mond gesnoerd."

Inbreken in de raadsvergadering

Even betraden de vier demonstranten het voormalige V&D-pand, waar de Enschedese gemeenteraad net de toespraak van premier Rutte had gevolgd. "Staan jullie toe dat dit gebeurd, dat zoveel burgers getroffen worden?" Tot een pleidooi kwam het niet; op aandringen van de aanwezige bodes verliet het geheel in wit gehulde groepje het pand ook weer meteen.

Proces-verbaal

Van Feggelen werd na beëindiging van de demonstratie, toen het viertal op weg was naar huis, staande gehouden door de politie en op de bon geslingerd. Hij zou onwettig hebben gedemonstreerd. Van Feggelen bestreed dat. "De demonstratie was kort tevoren aangekondigd. Eerder op de avond hebben deze zelfde agenten dat gecontroleerd en akkoord gegeven voor de actie." Uit een e-mail blijkt dat de demonstratieleider om 17:27 melding van de actie heeft gemaakt.

DSCF4057
Proces-verbaal: Van Feggelen in conclaaf met een dienstdoende agent © Ernst Bergboer

Gemeenteraadsvergadering

Dat de demonstratie vanavond plaatsvindt, houdt verband met de vergadering van de Enschedese gemeenteraad, zo blijkt uit wat demonstranten roepen. De Enschedese raad is op dit moment bijeen in het oude V&D-pand, waar ook wordt gedemonstreerd.

"Mondiale indoctrinatie"

Agenda 21 is een verwijzing naar een programma van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Sommigen zien in dat programma een poging om de wereldbevolking te indoctrineren met de gedachte dat er teveel mensen op aarde zijn, die het milieu teveel vervuilen. Klimaatmaatregelen en ook coronaregels zouden een groep machthebbers in staat stellen grote mensengroepen op wereldwijde schaal te misleiden en te manipuleren.

DSCF4030
Anti-coronademonstratie in de binnenstad van Enschede © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.