Enschede
Video

Lodewijk Asscher toert door Enschede

Leesvaardigheid en leesplezier. En het verband daartussen. Dat was het thema van de toer die Lodewijk Asscher maandag door Enschede maakte. Het bezoek van de PvdA-leider stond in het teken van een offensief tegen laaggeletterdheid.

Een offensief tegen laaggeletterdheid, dat klinkt militant. Misschien niet zo vreemd: bijna een kwart van de Enschedese bevolking leest en schrijft slecht, zo blijkt uit onderzoek. Een onthutsend percentage. Meer dan dat: een vrijwel onzichtbare handicap in het dagelijks functioneren van dus enkele tienduizenden stadsgenoten.

Zonder taal mis je veel

Taal is alomtegenwoordig. Of het nou om een gebruiksaanwijzing gaat, een werkinstructie, een kranten- of online bericht, een medicijnbijsluiter of een brief van de overheid over iets belangrijks: zonder een behoorlijke taalvaardigheid mis je veel. Teveel. Met als gevolg dat je vaak buiten de boot valt, onvoldoende mee kunt doen of zelfs als direct gevolg in problemen komt.

Offensief tegen laaggeletterdheid

Asscher’s PvdA lanceert om die reden een offensief dat als doel heeft laaggeletterdheid te voorkomen en te bestrijden. Belangrijkste wapen in die strijd is leesplezier. Onderzoek wijst uit dat kinderen die dagelijks een kwartier lezen hun woordenschat elk jaar met duizend woorden uitbreiden. Lezen levert meer dan zeventig procent van de woorden die een mens zich aanleert. En het gaat tien keer sneller dan met woordjes stampen. Daar kan dus geen schools taalprogramma tegenop.

Lodewijk Asscher 3 Ernst Bergboer 4
Lodewijk Asscher leest voor aan groep acht van de Bonifatiusschool © Ernst Bergboer

Pasjes voor de schoolbieb

Asscher bezocht de bibliotheek en sprak daar met deskundigen en een aantal mensen die weten wat het is om niet goed met taal overweg te kunnen. Aansluitend fietste hij met PvdA-raadslid Deniz Dönmez naar de Sint Bonifatiusschool in Deppenbroek, een basisschool die tevens Integraal Kindcentrum is met extra aandacht voor taalonderwijs. Asscher sprak daar met onder andere directrice Marleen Huitink, taal/leescoördinator Merlin van Kimmenade en twee leerlingen. De leerlingen kregen aan pasje uitgereikt voor de schoolbibliotheek en de PvdA’er las voor in groep acht.

Asscher deed na Enschede ook Almelo aan. Vanmiddag schuift raadslid Deniz Dönmez, organisator van deze Asscher-leestoer, aan bij 1Twente Vandaag. Daar brengen we ook een reportage van het bezoek.

Lodewijk Asscher 4 Ernst Bergboer 7
Lodewijk Asscher en Deniz Dönmez: Woeste Willem, voorleesexemplaren voor thuis © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.