Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Maffiapraktijken' in Hengelose onderwereld: twee brute gijzelingen komen daders duur te staan

230510 rechtbank almelo
De rechtbank in Almelo heeft zeven mannen die in verschillende samenstellingen betrokken waren bij twee brute gijzelingen in Hengelo flinke celstraffen opgelegd.
Beeld: RTV Oost

De rechtbank in Almelo heeft zeven mannen die in verschillende samenstellingen betrokken waren bij twee brute gijzelingen in Hengelo flinke celstraffen opgelegd. De twee hoofdverdachten gaan voor vijfenhalf en zesenhalf jaar achter de tralies. De man (76) met de kleinste rol in het geheel kreeg een gevangenisstraf van driehonderd dagen.

Bij de gijzelingen op 22 en 30 maart vorig jaar werden de slachtoffers opgesloten in een pikdonkere kelder aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Hier werden ze mishandeld, terwijl de familie van de slachtoffers werd afgeperst.

Arrestatieteam

Het eerste slachtoffer werd door de bende vrijgelaten, nadat zijn familie 10.000 euro losgeld betaalde aan de groep. De tweede gijzelaar werd door de politie uit de kelder bevrijd. Zijn broer koos er namelijk voor om - in plaats van losgeld af te tikken - aangifte te doen van de gijzeling. Kort daarna stormde het arrestatieteam het huis aan de Oldenzaalsestraat binnen.

Machtsstrijd

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, ruim een maand geleden, zwegen de mannen over het motief voor de gewelddadige gijzelingen. Bijna allemaal hielden ze de kaken stijf op elkaar. Een van de rechters merkte op dat het dossier suggereert dat de eerste gijzeling gericht was op het overnemen van een drugslijn in de Hengelose onderwereld. Oftewel, het afpakken van de klantenkring van het slachtoffer.

230919 rechtbank almelo
Lees ook
Slachtoffers naakt op stoel in donkere kelder: OM eist celstraffen voor gijzelingen in Hengelose onderwereld

De tweede gijzeling ging om een onbetaalde schuld van 4.000 euro in het criminele circuit. Omdat de schuldeisers geen zin hadden nog langer op hun centen te wachten, besloten ze voor eigen rechter te spelen.

'Maffiapraktijken'

Volgens de officier van justitie had het niet veel had gescheeld of de gijzelingen waren voor de slachtoffers heel anders afgelopen. Ze verwijt de mannen ook dat hun roekeloze gedrag onschuldige mensen in gevaar had kunnen brengen. "Maffiapraktijken komen hier wel erg dichtbij, en dat midden in de Hengelose binnenstad. Dit soort wildwesttaferelen in je eigen woonwijk geven mensen een groot gevoel van onveiligheid", zo stelde ze tijdens de zitting.

Hogere straf

De rechtbank sloot zich vandaag aan bij de redenering van het Openbaar Ministerie en doet qua straf nog een schep boven op de strafeisen van justitie voor de hoofdverdachten. Het OM eiste straffen van vijf en vijfenhalf jaar. De Almelose rechtbank legde echter vijfenhalf en zesenhalf jaar cel op.

“Het is niet moeilijk voor te stellen dat de twee slachtoffers doodsangsten hebben uitgestaan”

De 76-jarige dader, die vorige maand met zijn rollator al schuifelend de rechtszaal binnenkwam, hoeft van de rechter niet terug de gevangenis in. Hoewel hij een celstraf van driehonderd dagen kreeg, zat hij het onvoorwaardelijke deel al uit in voorarrest en hoeft daarom niet opnieuw achter slot en grendel.

Mensenrechten

"Jullie hebben inbreuk gemaakt op fundamentele mensenrechten, namelijk de persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze twee slachtoffers doodsangsten hebben uitgestaan", aldus de rechter.

Tienduizenden euro's

Naast het uitzitten van een gevangenisstraf moeten de daders ook een schadevergoeding betalen aan de gegijzelden. Dit bedrag loopt in de tienduizenden euro's. Het Openbaar Ministerie en de veroordeelde mannen hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.