Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wout Brama Toernooi in Almelo op naar eerste lustrum: 'Als het lukt met internationaal tintje'

Wout Brama toernooi PH
De toernooinaamgever kwam zelf prijzen uitreiken bij de jongste jeugd
Beeld: PH Almelo

PH zet Almeloos jeugdvoetbal op de kaart met Wout Brama Tournooi. Met 185 teams en duizenden toeschouwers lijkt het plafond na 4 edities zo goed als bereikt. Heel veel verder wil de toernooiorganisatie niet gaan. ”Een internationaal tintje is wellicht volgende stap.”

Van vrijdag tot en met zondag in de namiddag is het één groot voetbalfeest op sportpark Venelanden. Als de laatste teams vertrekken hopen ze dat feestje later op de avond voort te zetten met de eerste wedstrijd van Oranje op EK in Duitsland. De vierde editie van het Wout Brama Toernooi met op zondag voor de meisjes het eigen Sterre Kroezentoernooi, kan als geslaagd worden beschouwd. Het toernooi groeide vanaf 2021 in 4 edities van 60 teams naar bijna 200 deelnemende jeugdploegen dit jaar. De voetbalvaders Gerwin Bosch en Arjan Laarman namen in 2018 het initiatief. ”Met een toernooicommissie van 16 man zijn we een jaar later met de voorbereidingen begonnen. De eerste editie moest meteen worden uitgesteld door corona”, blikt Laarman terug. ”Een jaar later konden we alsnog beginnen en toen is het snel gegaan.”

“PH is een mooie club met een mooie historie. De jeugdafdeling had alleen een flinke reset nodig”

Arjan Laarman behoort in Vriezenveen tot de clubiconen van DOS’37, de club met DETO als buurman op Sportpark ’t Midden. De verhuizing van het gezin naar Almelo deed pappie en zijn kinderen bij PH belanden. ”Dit is een mooie vereniging met een mooie historie. De jeugdafdeling had alleen een flinke reset nodig.” Collega voetbalvader Gerwin Bosch refereert aan het jeugdtoernooi bij ATC in 2018 waar ze met de PH-jeugd aan deelnamen. ”Toen we terugkwamen hadden we zoiets van dat moeten we bij PH ook gaan doen. We hebben maar meteen spijkers met koppen geslagen.”

Succes PH voor eigen publiek
PH-jeugd succesvol in eigen huis
Beeld: PH Almelo

Verenigingsbreed werd er al aan de weg getimmerd. Met Laarman en Bosch als gangmakers werd ook het structureren van de jeugdafdeling in gang gezet. Met het Wout Brama Toernooi als uithangbord. Het sportpark van PH aan de Veenelandenweg telde over de afgelopen 3 dagen tussen de vier- en vijfduizend bezoekers. Een duizelingwekkend aantal. ”Het is de afgelopen jaren snel gegaan met dit toernooi. Om de twee jaar wisselen we van voorjaar naar najaar. De eerste editie was overigens een hele bijzondere in het najaar van 2021. Alles was net open na corona en iedereen had lang uitgekeken naar het moment dat we met z’n allen de draad weer konden oppakken.”

Toernooicommissie PH met Wout Brama
De toernooicommissie met Wout Brama (midden)
Beeld: PH Almelo

Het succes van het toernooi heeft ontegenzeggelijk te maken met de strakke organisatie met daarin betrokken PH’ers van alle afdelingen; van materiaalbeheer, coördinatoren, horecacommissie, jeugdtrainers en – bestuurders en al die andere enthousiastelingen die er de nodige tijd voor vrijmaken. “En niet te vergeten de uitstraling dankzij de naamgevers”, verzekert Laarman, doelend op PH-exponenten Wout Brama en Sterre Kroezen. ”We hebben Wout en Sterre gevraagd of ze hun naam aan het toernooi wilden verbinden. Dat deden ze graag. En het helpt. Je merkt aan alles voor en tijdens het toernooi dat je het dan ook echt over namen hebt. Vergis je ook niet in wat Sterre betekent in het meisjesvoetbal. En allebei komen ze ieder jaar langs om prijzen uit te reiken.”

Toernooi commissie met Sterre Kroezen
En met topvoetbalster en trucjeskoningin Sterre Kroezen (midden)
Beeld: PH Almelo

Het volgende toernooi is een lustrumeditie, de eerste. Laarman: ”Het toernooi loopt inmiddels aardig vol. Met 200 deelnemende teams hebben we ons plafond bereikt. Dan kom je op een totaal aantal bezoekers waarvoor we hier de ruimte hebben, zowel binnen de hekken van het sportpark als op de parkeerplaats. Tot nu toe hebben we ons beperkt tot aanmeldingen van regionale verenigingen en clubs van verder uit het land. Voor de eerste lustrumeditie zou het leuk zijn om een internationaal tintje aan het Wout Brama Toernooi te geven. De komende tijd gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.