Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verhoogde concentraties giftige stof in Twentekanaal bij Hengelo: 'Eet geen vis uit het kanaal'

Twentekanaal haven hengelo stock 1
Het Twentekanaal nabij de voormalige locatie van Stork Chemische Industrie in de Hengelose haven.
Beeld: 1Twente

Er is een verhoogde concentratie hexachloorcyclohexaan (HCH) aangetroffen in het Twentekanaal bij Hengelo. Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo roepen mensen op om de vis uit het kanaal daarom niet te eten. Volgens de partijen is er geen gevaar voor de drinkwatervoorziening. Al jaren waren er al lagere concentraties van de stof aangetroffen in het water door bodemverontreiniging op het voormalig terrein van chemische industrietak van fabrikant Stork in de haven, waar tot begin jaren vijftig de insecticide Lindaan werd gemaakt.

Tussen de sluis van Delden en Hengelo

Het verbod op het eten van vis geldt voor het Twentekanaal tussen de sluis van Delden en de sluis van Hengelo. De drinkwatervoorziening is volgens de gemeente Hengelo niet in gevaar. Ook kunnen de roeiers van roeivereniging Tubantia gewoon doorgaan met hun activiteiten. “Zwemmen was en is ter plaatse niet toegestaan”, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo in een verklaring.

Lindaan

De insecticide Lindaan werd tot 1952 bij de chemische tak van fabrikant Stork in de Hengelose haven gemaakt. Later is het terrein overgenomen door AkzoNobel. Door de productie is de ondergrond is verontreinigd geraakt, waardoor al jaren grondwater met lichte concentraties HCH het Twentekanaal insijpelt. Destijds is er onder andere een damwand geplaatst om het grondwater tegen te houden. Wat de oorzaak is van de nu geconstateerde hoge concentraties is niet bekend. HCH staat op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen van de overheid.

Meetpunten

De situatie wordt door de partijen in de gaten gehouden en onderzoek moet uitwijzen welke stappen er genomen moeten worden. Er zijn meerdere meetpunten geïnstalleerd en er wordt twee wekelijks gekeken wat de concentraties zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.