Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Soundmixshow tot Almelose zangwedstrijd: 'Stem is makkelijk instrument om op te pakken'

240612 best singer kandidaten
De winnaars van Best Singers Almelo 2024
Beeld: Björn van den Elst

Meike Boonstra heeft de 25ste editie van Best Singer Almelo gewonnen. De leerling van het Noordik lyceum bracht de jury in vervoering met een mooie vertolking van October sky van Yebba, ook wel geduid als zangeres met de perfecte stem.

Een mooie winnaar derhalve van deze bijzondere editie van de zangwedstrijd die sinds 1998 wordt gehouden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs in Almelo en omgeving. Met dit jaar ook nog eens twee nieuwe schoolnamen in het rijtje finalisten: die van het Alma College en de Passie in Wierden. ”Het niveau was dit jaar heel hoog”, stelt muziekdocent Ton Annink, grondlegger van Best Singer. ”En de animo voor de wedstrijd weer groot. Alleen onze eigen school met 400 leerlingen telde al 40 deelnemers in de voorrondes.”

240612 best singer winnaar
Glorieus winnaar Meike Boonstra van Best Singer Almelo
Beeld: Björn van den Elst

Het aantal leerlingen in het muziekonderwijs loopt terug weet vakdocent Annink als geen ander. ”En dus zijn er steeds minder kinderen die een instrument kiezen. Dat is al vele jaren een trend. Omdat de stem een makkelijk te bereiken instrument is, zetten we daarop in met de Best Singer.”

240612 best singer tweede plek
Sherrely Troncon van de Passie Wierden werd tweede
Beeld: Björn van den Elst

Het succes van de Soundmix Show met Henny Huisman inspireerde Annink destijds om een zangwedstrijd op scholen in Almelo en omgeving te houden. Leerlingen in het voortgezet zijn vanaf het begin enthousiast. De run op de muziekschool bleef helaas uit. ”Omdat ouders hun kinderen niet stimuleren voor muziekles. Met een uur muziekles en drie keer in de week thuis een half uur oefenen komt je een eind. Tijden dat je als kind aan een sport deed en daarnaast naar de muziekschool ging zijn allang voorbij. Vaak met als reden dat ouders er te druk mee worden. Ook de kosten zijn een argument. Maar daar zijn allerlei oplossingen voor te bedenken.”

240612 best singer derde prijs
Emmy de Groot (Erasmus) zong Voilà en werd derde
Beeld: Björn van den Elst

Emma Boertien

Voor deelnemers die het ver schoppen in de Best Singer Almelo is de wedstrijd meer dan eens en opstap naar de opleiding podiumartiest. Annink: ”Emma Boertien (sinds kort Emma Annelle, red.) is een mooi voorbeeld die later ook succes had in The voice of Holland. Ook zij stond in het Stadstheater tussen finalisten.”

 • 240612 lastesa optreden 2
  Gastoptreden La SteSa Entertainment
  Beeld: Björn van den Elst
 • 240612 lastesa optreden 4
  Gastoptreden La SteSa Entertainment
  Beeld: Björn van den Elst
 • 240612 lastesa optreden 1
  Gastoptreden La SteSa Entertainment
  Beeld: Björn van den Elst
 • 240612 lastesa optreden 5
  Gastoptreden La SteSa Entertainment
  Beeld: Björn van den Elst

Actualiteit Stadstheater

Sherrely Troncon greep de tweede plaats met haar uitvoering van Anastasia’s In my dreams. Emmy de Groot imponeerde met het mooie Voilà van Olivia Rodrigo. Annink, naast muziekdocent ook oprichter en dirigent van het koor Multiple Noise en kartrekker van meerdere culturele projecten, ziet uit naar de 26ste editie. Of die in het Stadstheater wordt gehouden moet de tijd leren. Annink kent de actualiteit rond het theater. ”Het zou heel jammer zijn als we hier niet meer terecht kunnen. In Almelo is het Stadstheater de enige locatie waar we met de Best Singer Almelo uit de voeten kunnen. De andere podia zijn mooi, maar te klein. De zaal zat lekker vol. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar ook weer zeggen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.