Enschede
Video

Gezocht: prachtige ideeën om stad sterker te maken

Niet bezuinigen, maar investeren. Enschede stopt voorlopig 600.000 euro in het Fonds Wederopbloei en nodigt Enschedeërs uit om ‘prachtige ideeën te ontwikkelen om de stad sterker te maken’. Die woorden zijn van Ayfer Koç, mede-initiatiatiefneemster van de totstandkoming van het fonds.

Kinderschoenen

Dat fonds staat nog maar in de kinderschoenen. Er moet volgens Marc Teutelink (BBE), die samen met Koç (CDA) en Hadassa Meijer (Christenunie) ijverde voor de investeringspot, nog veel worden geregeld.

Bijvoorbeeld waar mensen zich met goede plannen moeten melden, hoe ideeën worden geselecteerd en welke bedragen worden toegekend. Het enige dat vaststaat als een huis is dat in het fonds 600.000 euro wordt gestopt. Dat is overigens maar een fractie van het bedrag van tien tot vijftien miljoen dat eerder werd genoemd.

Ayfer Koç
Ayfer Koç is mede-initiatiefnemer van het Fonds Wederopbloei © Ernst Bergboer

Meer welzijn

Ayfer Koç: “We willen wat doen voor de mensen die getroffen zijn door corona. Die hun werk kwijt zijn geraakt, naasten hebben verloren, zelf ziek werden of eenzaam zijn. Het gaat in al die plannen om groei van werkgelegenheid, meer welzijn, meer geluk, meer gezondheid. Dat kunnen we niet alleen, dat moet je samen doen.”

De fractievoorzitter van het CDA nodigt Enschedeërs uit om met mooie ideeën te komen. Ze hoopt dat de plannenmakers ook zelf kunnen bijdragen aan de totstandkoming van hun ideeën. “Iedereen is van harte welkom.”

Marc Teutelink
Marc Teutelink hoopt dat ook geïnvesteerd wordt in buitensportvoorzieningen © Ernst Bergboer

Investeren in buitensport

Marc Teutelink van Burger Belangen Enschede hoopt dat het bedrag in het fonds fiks groeit. “Het had meer moeten zijn, maar heel realistisch: we wilden ook niet bezuinigen.” Waarmee hij maar wil zeggen dat voor die opgave ook heel veel geld nodig is.

Teutelink hoopt op externe fondsen van de provincie, Rijk en misschien wel Europa. De politicus heeft wel een idee welke plannen kansrijk zijn: “Die de lokale productie versterken, omscholingsprojecten, cursussen. Investeren in buitensportvoorzieningen. Ik vind wel dat het bij de mensen zelf moet wegkomen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.