Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Solidair Oldenzaal biedt ‘knarrenhof’-concept met motie steuntje in de rug

Knarrenhof Oldenzaal
Beeld: Redactie Twente FM

Terwijl de eerste bewoners dezer dagen een woning betrekken in het Thijsniederhof in Oldenzaal, krijgt dit woonconcept onder auspiciën van de landelijke stichting Knarrenhof een steuntje in de rug dankzij een motie van Solidair Oldenzaal. De motie, die het college oproept collectieve woonvormen als de Thijsniederhof te omarmen bij de praktische uitwerking van de woonzorgvisie, werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Scherp geformuleerd

Voor het zover was, moest de motie nog wel op één punt worden aangepast, namelijk de betaalbaarheid van woningen in zo’n hof. In eerste instantie was de motie van Solidair Oldenzaal nogal scherp geformuleerd waar het gaat om het dwingend opnemen van betaalbare (sociale huur)woningen in collectieve woonvormen. Rutger Bouwman van Solidair Oldenzaal kwam tot die scherpe formulering omdat veel van de woningen in de Thijsniederhof zijn gekocht door ‘kapitaalkrachtige mensen van buiten’. Omdat de WBO afhaakte, konden er ook geen sociale huurwoningen worden gerealiseerd in het project op de Thij, zoals de bedoeling was.

‘Winstwaarschuwing’ van wethouder

Het betaalbaar houden van woningen in zo’n collectieve woonvorm betekent wel dat er iets moet worden gedaan aan de grondprijzen. En dat ging een aantal fracties, de VVD voorop, te ver. Ook wethouder Rob Christenhusz gaf een ‘winstwaarschuwing’ af. Volgens hem is ‘niet alles mogelijk’ bij de herijking van de nota grondbeleid.

‘Poot aan de trapper’

Voor Solidair Oldenzaal aanleiding om de motie op dit punt tekstueel aan te passen. De raad kon zich vervolgens unaniem vinden in de volgende formulering: (roept het college op) ‘het realiseren van sociale huurwoningen in collectieve woonvormen als belangrijke doelstelling te hanteren.’ Overigens wordt het concept van de collectieve woonvorm inmiddels breed gedragen in de Oldenzaalse politiek. Zo sprak Noes Nevels (VVD) bij de behandeling van de visie Wonen, welzijn en zorg ferm uit dat de stichting Noabershof Olnzl (die het ‘knarrenhof’-concept in Oldenzaal uitrolt) ‘een poot aan de trapper’ moet krijgen.

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Het was een lange weg vol hindernissen, maar in juni kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in het Thijsniederhof in de Oldenzaalse wijk De Thij. Het is de eerste woongemeenschap voor senioren in Twente, onder auspiciën van de landelijke stichting Knarrenhof. Ron Ensink, mede-kartrekker van het eerste uur, kan niet wachten tot ook zijn woning in het hof wordt opgeleverd door aannemer Nikkels uit Twello.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.