Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo enthousiast over vrienden die een woning delen: 'Dit gaan we stimuleren'

240219 nicolien boekhoudt HP ARJEN WAANDERS
Nicolien Boekhoudt: "In de omgevingsvisie Hart van Hengelo kunnen we lezen dat friends houses de derde meest gewenste woonvorm is voor jongeren nadat ze zijn afgestudeerd."
Beeld: Arjen Waanders / 1Twente

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders vindt het een goed idee om de realisatie van zogeheten 'friends houses' in Hengelo te stimuleren. PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt stelde hier onlangs vragen over en kreeg een positieve reactie terug. "Maar het moet wel iets anders zijn dan verkapte kamerbewoning. Daarvoor hebben we andere uitgangspunten", aldus het college.

Boekhoudt wil graag dat er meer mogelijkheden komen voor jongeren die woonruimte zoeken: "Hoewel we hard aan het bouwen zijn en echt een groei zien in beschikbare woningen blijft het met name voor jongeren en starters moeilijk om een geschikt huis te vinden. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar de behoefte van onze inwoners en nieuwe woonvormen te faciliteren."

“Deze woonvorm is vaak betaalbaarder voor jongeren en starters, omdat de kosten gedeeld kunnen worden.”

'Friends houses' is zo'n nieuwe woonvorm. Dit zijn huizen waar vrienden samenwonen, een eigen slaapkamer hebben, maar andere ruimtes delen. Deze woonvorm is vaak betaalbaarder voor jongeren en starters, omdat de kosten gedeeld kunnen worden. Boekhoudt: "In de omgevingsvisie Hart van Hengelo kunnen we lezen dat friends houses de derde meest gewenste woonvorm is voor jongeren nadat ze zijn afgestudeerd."

Twee jaar wachten op een woning

Dat klopt: na een woning met tuin (48%) en een appartement (35%) ziet 6% van de ondervraagden wel iets in dat concept. Zeker gezien de grote vraag naar betaalbare woningen: een jaar geleden was de wachttijd iets meer dan twee jaar voor een actief woningzoekende bij woningcorporatie Welbions. Er zijn geen actuelere cijfers.

Voordeursdelersregeling

Vandaar dat Boekhoudt vraagt of Hengelo deze mogelijkheid wil stimuleren. Het college van B en W laat weten dat 'Welbions in het verleden een pilot is gestart met een friendswoning. Daar werd de beperking ervaren dat huurders vanwege de voordeurdelersregeling werden gekort op een bijstandsuitkering. Onlangs is in de Eerste Kamer een motie aangenomen om deze fiscale beperking weg te nemen. We zien ook dat ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten in Hengelo steeds vaker interesse tonen in het bouwen van een dergelijk woonconcept'.

Unit074 containerwoningen hengelo bewoonster iris van der struik foto gerda minkjan
Lees ook
Eerste tachtig jongeren nemen intrek in containerwoningen Hengelo

De gemeente staat er ook positief tegenover: "We stimuleren alternatieve woonvormen in nieuwbouwprojecten al via ons ‘Kwaliteitskader voor wooninitiatieven’. Daarbij moet het wel zo zijn dat het initiatief voldoet aan allerlei kwaliteitsuitgangspunten, zoals voldoende buitenruimte en privacy."

Programma Volkshuisvesting

Het stimuleren van friendscontracten in bestaande, geschikte woningen gaat Hengelo in overleg met Welbions en mogelijk particuliere verhuurders verder stimuleren. In het nog op te stellen Programma Volkshuisvesting komt hier aandacht voor, aldus het college.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.