Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koffie met gebak in Thiemshof Hengelo: bewoners kunnen weer koersballen en kaarten

Thiemshof blijft open 2024 1twente 2
Een deel van de gebruikers van de Thiemsbrug geniet deze ochtend van het gebak. Op de achterste rij Vincent Mulder (tweede van rechts) en bewonerscontactpersonen Hans Oosterwal en Marijke ten Tij (derde en vierde van links).
Beeld: arjen waanders / 1twente

De ontmoetingsruimte in de Thiemshof aan de Bornsestraat in Hengelo gaat vanaf nu weer twee dagdelen per week open voor bewoners en omwonenden van het appartementencomplex. De bewoners hebben dat voor elkaar gekregen in overleg met verhuurder Twinta, welzijnsorganisatie Wijkracht en de SP, die het gesprek op gang bracht. Dat werd vanmorgen gevierd met koffie en gebak in de ruimte, die overigens de naam 'Thiemsbrug' draagt.

Vorige week maakte Wijkracht aan de gebruikers bekend dat de grote ruimte op de benedenverdieping in elk geval weer twee dagdelen per week opengaat. SP-raadslid Vincent Mulder is blij: "Ze kunnen hier nu in elk geval weer koersballen, gymmen, kaarten, noem maar op. Mogelijk wordt het aantal uren nog uitgebreid, maar dit is in elk geval een mooi begin."

“Een informeel overleg? Daar kunnen dus geen andere inwoners bij zijn! Dat vind ik kwalijk!”

Het is overigens niet zo dat de ruimte de andere uren leegstaat. "Vastgoedbedrijf Twinta, de eigenaar van tal van zorgpanden in Hengelo, zet de ruimte de overige dagdelen in als kantoorruimte. Er komen gelukkig geen muurtjes of schotten, zodat alle mogelijke activiteiten er doorgang kunnen vinden."

231222 thiemshof gemeenteraad FRANKLIN
Lees ook
Bewoners Thiemshof Hengelo willen hun ontmoetingsruimte terug: 'We zitten al ruim een jaar thuis'

Een kleine week geleden tijdens de raadsvergadering was Mulder allerminst te spreken over de houding van wethouder Marie-José Luttikholt als het gaat om dit soort 'eenzaamheidsbestrijdende plekjes' in de stad. "U blijft maar vasthouden aan uw vlekkenplan (daarin is vastgelegd op welke plekken in de stad de gemeente ontmoetingsruimten moet faciliteren, red.), maar wat is de stand van zaken precies wat dat vlekkenplan betreft en waarom blijven bewoners zo lang in het ongewisse over de mogelijkheden van bestaande ruimtes, zoals die in de Thiemshof en 't Swafert?"

“Een toegankelijk sociaal domein voor de toekomst vergt dat we nu keuzes maken.”

Wethouder Luttikholt gaf in die vergadering aan dat ze volledig handelt binnen de door de raad vastgestelde kaders. Met andere woorden: Mulder en z'n collega's geven haar maar beperkte ruimte. Luttikholt snapt de keuzes van de raad overigens wel: "Een toegankelijk sociaal domein voor de toekomst vergt dat we nu keuzes maken en voor slimme combinaties kiezen. U als raad heeft ons die opdracht nu eenmaal gegeven."

Wijkhuyzen

Mulder vroeg de wethouder ook of ze geen politieke markt over dit onderwerp wil agenderen. Luttikholt daarop: "Vandaag (woensdag 22 mei, red.) is er een brief uitgegaan, waarin ik de raad uitnodig voor een informeel overleg op 25 juni over het wijkgericht werken. Dan kunnen we praten over hoe het gaat met de drie Wijkhuyzen en het vlekkenplan (eind 2021 door de gemeente gepresenteerd in samenspraak met Wijkracht, red.)."

Boos

Mulder reageert met ingehouden woede: "Ik moet me inhouden. Een informeel overleg? Daar kunnen dus geen andere inwoners bij zijn! Dat vind ik kwalijk. De SP heeft drie keer gevraagd naar de stand van zaken van het vlekkenplan en dan worden we afgescheept met dit antwoord. Ik pleit er voor dat we er een politieke markt van maken."

Ook voor omwonenden

Dat de ontmoetingsruimte in de Thiemshof weer twee keer in de week open kan, is te danken aan de inzet van Twinta en Wijkracht. Mulder: "Twinta stelt de ruimte kosteloos beschikbaar onder de voorwaarde dat Wijkracht er de activiteiten begeleidt. Het gaat om ongeveer 40 mensen die hier gebruik van maken. Wijkracht gaat dat aantal proberen omhoog te brengen, door ook omwonenden te enthousiasmeren."

icon_main_info_white_glyph

Ontmoetingsruimte 't Swafert nog dicht

Die andere ruimte waar de SP al tijden voor ijvert, dienstencentrum 't Swafert, blijft voorlopig dicht. Wethouder Luttikholt daarover: "We kunnen als gemeente activiteiten subsidiëren, maar we kunnen geen huur subsidiëren. Ook dat heeft u als raad zo aan ons opgedragen."

De afgelopen maanden was de voorheen veelgebruikte ruimte in de Thiemshof slechts een uurtje per week open om samen koffie te drinken. Dat worden nu dus twee dagdelen, zodat er weer verschillende activiteiten kunnen worden aangeboden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.