Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van hiphop naar luisterliedjes: FAMKE maakt de switch moeiteloos

Ze voelt zich het muzikale liefdeskind van Thom Yorke en Billie Eilish en ze maakt Nederlandstalige pop voor 'mensen met een dikke huid en een zacht hartje'. Zo omschrijft de 22 jaar geleden in Edam geboren Famke Stuijt haar muziek. Ze speelde, begeleid door gitarist Nouri Mes, twee nummers in de mei-aflevering van Hengeloos Peil.

FAMKE, zoals ze zich eenvoudigweg noemt als ze op het podium staat - in kapitalen dus, studeert aan het Conservatorium in Enschede. Maar niet lang meer, zegt ze: "Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd op school, maar er zitten ook nogal wat vakken tussen waar ik niks mee kan. Vandaar dat ik ga stoppen. Ik heb inmiddels genoeg gehoord en gezien om mezelf te kunnen redden in het wereldje, denk ik."

Hiphop

Ooit wilde ze hiphopproducer worden, maar gaandeweg de opleiding merkte ze dat ze schrijven en zingen veel uitdagender vindt. De combinatie 'hiphop' en 'singer-songwriter' hoor je af aan haar songs; het neigt naar triphop. Zeker die met de band. Famke daarover: "Daar heb je een punt. Ik vind Portishead bijvoorbeeld ook supervet."

Fikse uitdaging

Ze heeft inmiddels een vijfkoppige band geformeerd om ook te kunnen rocken: "Ik snap dat mensen mij snel vergelijken met zangeressen als Meau en S10. Ik zit wel een beetje in die hoek. Met de band wil ik echter een andere kant van mezelf laten horen en zien. Dat ik niet meer steeds vergeleken wordt met die zangeressen. Is een fikse uitdaging, maar echt niet onmogelijk."

Plaat, liveshow, boek, film

Ze heeft onlangs een eerste solo-EP opgenomen, die nu wordt afgerond. Daarna moet er nog een tweede volgen, gevolgd door een album met de band. "En dan veel spelen", lacht ze: "Het moet een vette liveact worden, compleet met lichtshow, opvallende kleding en een bijzondere performance." Dat ze zich niet tot muziek wil beperken, maakt haar antwoord op de vraag 'wat wil je nog meer bereiken?' duidelijk: "Ik wil sowieso ooit nog een boek schrijven en een film maken."

“Ik heb gemerkt dat ik me dan veel beter kan uitdrukken”

Als meisje dichtte Famke al in het Nederlands. Toen ze muziek ging maken, werd het in het Engels, maar inmiddels is ze terug bij haar moerstaal: "Ik heb gemerkt dat ik me dan veel beter kan uitdrukken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.