Luister
Kijk
Zoek

Aamsveen heeft te lijden onder de droogte

Voor de serie ‘Flora, Fauna en Franklin’ nam 1Twente-journalist Franklin Veldhuis een kijkje in het Aamsveen. Het bijzondere hoogveengebied ten zuidoosten van Enschede heeft ernstig te lijden onder de droogte en het teveel aan stikstof in de lucht. Harry Koster was er decennialang beheerder en kent het gebied op z'n duimpje. Hoewel laarzen nog steeds onontbeerlijk zijn, is het er momenteel droger dan ooit.

In de overgangszone naar het veen toe, de zogeheten 'laggzone', worden de komende anderhalf tot twee jaar al volop werkzaamheden verricht om de verdroging tegen te gaan. Zo worden er hele stukken bos gekapt (bos verdampt veel meer vocht dan grasland of bijvoorbeeld veen) en sloten worden verontdiept of gedempt (zodat water niet heel snel het gebied uitstroomt). Hiervoor is geld beschikbaar vanuit de Natura2000-potjes.

Voor de bescherming van het kwetsbare hoogveen is dat geld er nog niet. Om in 'Brussel' geld aan te vragen uit een subsidiepot genaamd 'LIFE' hebben de partijen aan de Nederlandse kant van de grens samenwerking gezocht met partijen aan de andere kant. Er zijn miljoenen nodig om het veen te behouden en deels terug te brengen in de oude staat. Waar wet- en regelgeving aan beide zijden van de grens totaal verschillen, trekt de natuur haar eigen plan. Die samenwerking is dan ook essentieel voor een vitaal veen.

Naar nu bekend is geworden kan het Aamsveen voorlopig fluiten naar de Europese miljoenen, maar een onderbouwing van die 'nee' moet nog komen.

937848
Lees ook
Beheerders Aamsveen lopen Europese miljoenen mis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).