Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opvallend weinig wintergasten vanwege zacht najaar

Vogels die het koude noorden en oosten van Europa willen ontvluchten, belanden hier in de regio vaak in het Kristalbad, een waterrijk natuurgebied tussen Hengelo en Enschede. Waar veel wateren in de winter soms dichtvriezen, blijven de vijvers hier langer open, doordat ze worden gevoed met relatief warm water van de Enschedese waterzuivering. Omdat het in Europa nog niet echt wil ‘winteren’, blijft het echter opvallend rustig in het Kristalbad.

Carl Derks ziet het met lede ogen aan. Bij wijze van spreken dan: “Voor de echte vogelaar valt er nog genoeg te spotten, maar grote groepen eenden bijvoorbeeld hebben we hier nog niet gezien de afgelopen tijd.”

Derks is een fervent vogelspotter. Als-ie even tijd heeft, gaat de Enschedese goudsmid gewapend met verrekijker en telescoop de natuur in. Het Kristalbad is een van z’n favoriete plekken, omdat de vogelpopulatie hier het jaar door continue verandert. “Nu zijn er de wintergasten en doortrekkers en in de zomermaanden heb je hier veel zangvogels, die nu weer in Zuid-Europa of Afrika zitten. De mooiste periode is het voorjaar, zeker wat gezang betreft. Dan is het ’s ochtends voor de zon opkomt een kakofonie van geluid. Allemaal zangvogels die op zoek zijn naar een partner.”

““Met een goede verrekijker haal je vogels al zoveel dichterbij en dan zie je pas echt hoe mooi ze zijn.””


Door het veranderende klimaat zie je nu in december andere vogels dan pakweg een jaar of 20 geleden, legt Derks uit: “Sommige soorten, zoals de kievit, trekken met de vorstgrens mee. Die vertrekken de laatste jaren steeds later in de zomer naar het zuiden. Andere soorten, zoals de gierzwaluw, vliegen op een ingebouwde klok. Die zijn behoorlijk tijdvast wat betreft aankomst en vertrek.”

Het Kristalbad staat bekend om de vele eenden die er overwinteren. Van krakeend tot mandarijneend. “Die eerste was vroeger vrij zeldzaam, maar is nu algemener dan de wilde eend. Voor de mandarijneend geldt een beetje hetzelfde. Die veelkleurige eend komt van oorsprong uit China, maar in West-Europa komen ze nu meer voor dan in het Verre Oosten.”

Carl Derks Ernst Bergboer
Carl Derks: "Waar veel wateren in de winter soms dichtvriezen, blijven de vijvers van het Kristalbad langer open, doordat ze worden gevoed met relatief warm water van de Enschedese waterzuivering."
Beeld: Ernst Bergboer/1Twente

Amateur-vogelspotters die ook wel eens iets meer willen spotten dan een merel of ekster raadt Derks aan goede verrekijker te kopen: “Ik heb zelf ook nog een telescoopkijker die tot 60 keer vergroot, maar met een goede verrekijker kom je al een heel eind. Daarmee haal je vogels al zoveel dichterbij en dan zie je pas echt hoe mooi ze zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.