Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Een nieuwe beek wordt geboren: de Westervalbeek

De tekeningen zijn nog niet klaar en hij is ook nog niet geboren: de Westervalbeek. Maar het is zeker dat ie er komt. En dat het water van de beek wordt geborgen in het Volkspark ook. De aanleg van nieuwe waterstromen is een antwoord op de wateroverlast én het langer vasthouden van regenwater in de stad.

De nieuwe Westervalbeek begint straks in de buurt van het Wooldrikspark, gaat richting Oldenzaalsestraat waar de enorme waterberging een aansluiting krijgt, loopt naar het ziekenhuis, via de Groene Bogen, Tweede Emmastraat naar het Volkspark.

Bij hevige regenval moet het overtollige water uit het Volkspark naar het Twentekanaal worden vervoerd. De beek wordt dan ook van het Volkspark doorgetrokken naar de Westerval en gaat vandaar naar het kanaal.

965631
Het water van de Westervalbeek wordt in het Volkspark opgevangen
Beeld: Emiel Muijderman

De Stadsbeek, zei projectleider Jaap Batenburg in ons liveprogramma 1Twente Vandaag, wordt niet doorgetrokken naar het Wooldrikspark. Stadsveld en Pathmos krijgen hun eigen beek die ophoudt bij de moskee bij de singel.

De beek die ooit aan de overkant van de singel in de Tweede Emmastraat wordt gegraven en de stad ingaat, krijgt geen verbinding met het water in het Stadsveld.

Die beek ligt al in Het Bruggert, in de Rembrandtlaan, in de B.W. ter Kuilestraat en krijgt nu vorm in de Elfrinksweg. De grote betonnen wanden worden geplaatst die het stroompje vorm geven.

In totaal maakt het Waterschap Vechtstromen dit jaar een miljoen euro vrij voor de doortrekking van de Stadsbeek vanuit ’t Bruggert richting singel om de wateroverlast in de wijken Pathmos en Stadsveld aan te pakken.

In een flink deel van de Elfrinksweg is het graafwerk achter de rug en wordt er vanaf nu opgebouwd. De beek krijgt vorm, de bruggetjes worden geplaatst en stratenmakers zijn druk doende met de aanleg van parkeerhavens.

De straat wordt zo aangelegd dat het water van de verharding de beek instroomt. Van de aanwonenden wordt gevraagd de hemelwaterafvoer af te koppelen van het riool. Het water van de daken mag als het aan de gemeente ligt vrijelijk over het trottoir en de straat naar de beek stromen.

De Stadsbeek is volgend jaar zomer klaar. Dan is er ook een verbinding gelegd met de Eendenvijver in Pathmos die de beek gaat voeden. Die vijver is in feite een natuurlijke bron die op dit moment in toom wordt gehouden door pompen. Straks zijn die door de verbinding met de beek niet meer nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.