Verkeer
Stuur appje
Zoek

UT-studenten eisen steun voor Palestina en stopzetting Israëlische samenwerking

Letters UT met palestina vlag
Beeld: Enschede Students for Palestine

Studenten van de Universiteit Twente (UT) eisen dat de universiteit de banden verbreekt met Israëlische bedrijven en instellingen die bij zouden dragen aan de Israëlische apartheid en genocide in Gaza. Dat maakt de actiegroep Enschede Students for Palestine vanochtend bekend in een open brief aan het College van Bestuur van de universiteit. De actie ligt in het verlengde van een reeks pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten.

In de brief eisen bezorgde studenten en medewerkers een einde aan samenwerkingen tussen de UT en bedrijven en instellingen die bijdragen aan de Israëlische apartheid en genocide. Ook willen zij goede ondersteuning van Palestijnse studenten en medewerkers en hulp aan de studenten en academici van Palestina. "Studenten en medewerkers accepteren niet langer dat hun universiteit medeplichtig is aan de dood van tienduizenden burgers en kinderen," aldus woordvoerder Brian Wieggers van de actiegroep.

Geen hulp

De UT heeft sinds de escalatie van het conflict op 7 oktober geen hulp aangeboden aan Palestijnse studenten of medewerkers op de universiteit, stellen de initiatiefnemers in een persbericht. Dat terwijl de universiteit binnen een week na de Russische inval in Oekraïne al financiële hulp bood aan Oekraïense studenten. De actiegroep vraagt in de brief dan ook om studenten in vergelijkbare omstandigheden gelijk te behandelen.

Academisch leven verwoest

Het academisch leven in Palestina heeft een enorme klap gekregen door de oorlog. Geen enkele universiteit in de Gazastrook heeft het Israëlische geweld doorstaan. Tientallen professoren en duizenden studenten kwamen daarbij om het leven. De studenten in Enschede zien het met lede ogen aan: “Als onderwijsinstelling en kenniscentrum kunnen we niet blijven toekijken bij deze scholasticide (systematische vernietiging van onderwijsinstellingen, red.). De UT moet Palestijnse studenten en academici die naar de UT willen komen ondersteunen, door middel van studiebeurzen en andere hulp, en zo snel mogelijk samenwerkingsverbanden aangaan met Palestijnse academische instellingen om ze te helpen tijdens hun heropbouw.”

Ultimatum

De actiegroep geeft het universiteitsbestuur tot 17 mei de tijd om te reageren op de brief. "In de tussentijd verzamelen we handtekeningen onder de brief, om de steun vanuit de UT-gemeenschap voor onze eisen te laten zien." En als de universiteit niet ingaat op de uitnodiging tot dialoog? "Dan gaan we over op plan B. We zullen daarbij altijd geweldloos blijven in woord en daad." De studenten hopen geen massaprotest te hoeven organiseren. "De noodzaak daarvoor is volledig afhankelijk van de reactie van het bestuur. Als we samen tot een oplossing kunnen komen, is dat voor iedereen prettig."

Het universiteitsbestuur heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Het College heeft de brief ontvangen en gaat deze bestuderen, zo laat een woordvoerder weten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.