Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oorlogsveteraan Robert Konter neemt bevrijdingsvuur Losser in ontvangst

LOSSER Vuur
Beeld: Facebook Iphitos

Het bevrijdingsvuur arriveerde zondag 5 mei ook in Losser. Om half zeven ’s avonds gingen de lopers, deels in de laadbak van een legertruck, naar het Martinusplein in Losser, en werd het vuur overhandigd aan veteraan Robert Konter.

Na de Dodenherdenking vertrok een groep van 32 mensen uit Losser naar Wageningen: lopers van Iphitos, 4 lopers van de Dinkel Survival Runners, aan aantal fietsers en chauffeurs. Het was niet het mooiste loopweer. “Bij Deventer begon het al te miezeren. We moesten al snel de poncho’s aan. In Wageningen regende het pijpenstelen”, vertelt Frans Wijlens in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Atletiekvereniging Iphitos brengt bevrijdingsvuur van Wageningen naar Losser | Frans Wijlens
Atletiekvereniging Iphitos bracht in een estafete het bevrijdingsvuur naar Losser

Echt een feestje

Het terrein in Wageningen waar de lopersgroepen zich verzamelden, bleek een modderpoel. “In die moddermassa stonden de tenten waar je je moest aanmelden en een kop koffie kon kopen. Er was ook nog een tentje waar soep uitgedeeld werd. Dat het zo nat was hadden we nog niet eerder meegemaakt.” De sfeer leed er niet onder, vertelt Wijlens. “Misschien daardoor was de stemming nog wel beter dan anders. Het was echt een feestje.”

Provincievlag

Uit het hele land deden 107 groepen mee, en dat is voor een niet-lustrumjaar veel. De groep uit Losser was als 44e aan de beurt om het vuur op te halen. “We waren de eerste groep van de provincie Overijssel en kregen ook de vlag van de provincie mee. Het bordje van de gemeente hadden we zelf al meegenomen.” De vlam ging in een windlicht, dat stevig achterop de fiets bevestigd werd.

Veteraan Robert Konter krijgt de vlam
Beeld: Facebook Iphitos

Mooie intocht

De groep vertrok rond 01.00 uur weer richting Losser en was maandagmiddag rond half vijf terug in de gemeente. De lopers fristen zich allemaal even op, en liepen om half zeven ’s avonds Losser in, met de fakkel en de vlaggen. Een deel van de lopers reed mee in de laadbak van een legertruck. Hoewel er vanuit de gemeente geen aandacht aan besteed werd, stond er toch publiek op het Martinusplein en werden de lopers met applaus ontvangen. “Het was een mooie intocht”, kijkt Wijlens terug. Het vuur werd overhandigd aan oorlogsveteraan Robert Konter.

Volgend jaar?

Of er volgend jaar, bij de viering van 80 bevrijding, ook naar Wageningen gelopen wordt? “We hebben in ieder geval niet gezegd dat we dat niet doen”, zegt Wijlens diplomatiek. “Het ligt er ook aan of je deelnemers voldoende hebt. Maar wat ik gisteren hoorde, wordt deelname voor volgend jaar geen probleem.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.