Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koningsdag in Enschede: matjesmarkt in het Volkspark, topdrukte in de binnenstad

Enschede kleurde oranje deze Koningsdag. De binnenstad en het Volkspark werden druk bezocht. Veel mensen zijn zaterdagmiddag naar de Oude Markt gekomen om de tributeband Bee Gees Forever te zien. Ook de braderie in Lonneker wisten mensen te vinden.

Het was gezellig druk in de Enschedese binnenstad. Op het Van Heekplein was de markt en door de hele binnenstad waren kraampjes, livemuziek en genoeg vermaak. De matjesmarkt was dit jaar niet op het Van Heekplein, maar in het Volkspark. Al vanaf zes uur in de ochtend hadden de eerste gezinnen hun matje al uitgestald.

Foto samevoeging twee fotos volkspark
Lees ook
In alle vroegte een plekje zoeken op de kleedjesmarkt in het Enschedese Volkspark: ‘We hebben ontbeten in de auto’

Kleedjesmarkt

Er werd gemengd gereageerd op de verhuizing van de kleedjesmarkt. “Het is eigenlijk wel heel gezellig als je er zo aan komt lopen”, zegt een bezoeker. Toch zijn er ook bezoekers die het marktje het liefst in de binnenstad zien. “Eerst zaten we altijd op het Van Heekplein. Ik vond dat altijd wel wat hebben”, zegt een bezoeker. “Weet niet of de horeca hier zo blij mee is.” Ook twee andere bezoekers zien het liever op de oude plek. “Niet meer doen, gewoon weer op het plein.”

Duitse studenten

De festiviteiten in de binnenstad trokken veel publiek en niet alleen uit Nederland. Een groepje Duitse studenten is helemaal uitgedost in het oranje. Ze zitten op de Universiteit van Münster en studeren Nederlands: “We doen dit elk jaar om lekker Koningsdag te vieren.”

Bee Gees Forever

Hoogtepunt van de middag was het optreden van Bee Gees Forever op de Oude Markt. De Enschedese coverband deed mee aan het SBS6-programma The Tribute - Battle of the Bands. “Ik heb ze nog nooit gehoord, dus ik ben wel heel benieuwd”, zegt een bezoeker. Ook een andere bezoeker heeft er zin in: “We zijn in afwachting van iets leuks en gezelligs.”

Lonneker

Ook in Lonneker was het de hele dag een komen en gaan van mensen. Traditiegetrouw werd er een braderie in het dorp gehouden. Op het Dorpsplein voor de kerk kon een biertje gedronken worden en dj’s zorgen vanaf Café Sprakel voor muziek. Door de Dorpsstraat, Pastoriestraat en Scholten Reimerstraat stonden diverse kraampjes en kleedjes met tweedehands spullen.

  • koningsdag 2024 Lnk 1
    Ook in Lonneker was het de hele dag een komen en gaan van mensen.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 Lnk 2
    Ook in Lonneker was het de hele dag een komen en gaan van mensen.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 Lnk 3
    Ook in Lonneker was het de hele dag een komen en gaan van mensen.
    Beeld: 1Twente

Inzameling Lonneker Molen

De vrijwilligers van de Lonneker Molen hebben hun meel en pannekoekmixen de hele dag door verkocht. Ze zijn aan het eind van de middag zeer tevreden over de opkomst en de verkoop van al het meel. “Het loopt als een trein. Gelukkig is het droog gebleven. Regen en meel gaan niet goed samen”, zegt bestuurslid Cees Purmer.

De vrijwilligers hielden ook een speciale inzamelingsactie voor een educatiecentrum bij de molen.“We hebben ruim drie ton nodig. Momenteel hebben we twee ton via sponsoren gekregen en nu zijn we bezig met de laatste 100.000”, zegt bestuurslid Cees Purmer. Met een educatiecentrum kunnen ze in de winter schoolklassen beter ontvangen. “We ontvangen zo’n 1000 schoolkinderen per jaar en met een educatiecentrum hoeven ze in de winter niet in de kou te zitten.” Bij de molenwerf wordt dan het hele proces uitgelegd, van het malen met de molen tot aan het brood.

Bezoekers konden een lootje kopen voor vijf euro en kregen daar gratis een halve kilo pannekoekenmeelmix van de Lonneker molen bij. Tot 12 mei kunnen de lootjes ingeleverd worden bij de molen. Winnaars maken kans op een 'high ontbijt' bij Café Sprakel of een VIP-ontvangst bij de molen van de Molennaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.