Verkeer
Stuur appje
Zoek

In alle vroegte een plekje zoeken op de kleedjesmarkt in het Enschedese Volkspark: ‘We hebben ontbeten in de auto’

Foto kleedjesmarkt volkspark 2024 1
De familie Braker zat al om 06.00 uur in het Volkspark
Beeld: 1Twente

In het Volkspark in Enschede was het in de vroegte al een drukte van belang van gezinnen die een mooi plekje willen bemachtigen voor de kleedjesmarkt. Dit jaar vond de kleedjesmarkt niet plaats op het Van Heekplein, maar in het Volkspark.

Terwijl de meeste Koningsnachtgangers zich nog een keer omdraaien in bed, sjouwen kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s alle spullen het Enschedese Volkspark in. Om zeven uur 's ochtends begint het al druk te worden.

Sommige gezinnen zijn er echter al veel eerder: "Wij zijn hier al vanaf zes uur, dus we waren er vroeg bij", zegt moeder Inge Braker, terwijl ze samen met haar dochter Jelena, zoon Kristofer en man Martin bij hun uitgestalde kleedje zit. Ze zijn tevreden met hun plekje vlakbij de ingang.

Grabbelton

Volgens de ouders hadden de kinderen niet veel moeite om zo vroeg op te staan: "Ze hadden er veel zin in. Doordeweeks is dat wel eens anders", zegt vader Martin. "We hebben in de auto ontbeten", zegt dochter Jelena. Al twee weken geleden begon het gezin met het verzamelen van alle te verkopen spullen, vooral veel speelgoed, en ook de grabbelton mag niet ontbreken. Op de vraag wat er in de grabbelton zit, komt geen antwoord. Dat blijft een geheim: "Voor 10 cent mag je grabbelen", lacht zoon Kristofer.

Foto kleedjesmarkt vroeg eendje
Voor deze eend was het allemaal nog te vroeg.
Beeld: 1Twente

Donald Ducks

Een vrouw is druk bezig met het uitstallen van allerlei Donald Ducks, kleine autootjes en boekjes. Ze is tevreden met de plek die zij hebben uitgekozen. "Ze zijn nu wat meer spullen aan het ophalen", zegt moeder Kim. Voor het gezin is dit niet de eerste kleedjesmarkt, maar wel de eerste keer in het Volkspark. Traditioneel wordt de kleedjesmarkt op het Van Heekplein gehouden, maar de markt heeft die ruimte op het plein nodig, dus wordt het gehouden in het stadspark. "Ik hoop dat er een goede doorloop is."

“We zijn hier sinds half 8 en hopen voor de middag weer weg te zijn. Dan gaan we nog even de stad in.”

Traditie

“Het is beetje een traditie met Koningsdag. Als we het een jaartje niet doen, dan missen we het wel echt. We verdelen altijd de opbrengst en dan halen we oranje gebak of we gaan naar Van der Poel om ijsjes te halen.” Voorbereid op regen zijn ze niet echt: “Als het gaat regenen dan bellen we het thuisfront en vragen we of ze ons snel komen ophalen.”

  • Foto kleedjesmarkt 2024 2
    Beeld: 1Twente
  • Kleedjesmarkt volkspark enschede 2024
    Beeld: 1Twente

Opbrengst in de spaarpot

Ook Lenneke, Jolanda en hun achtjarige zoon Lex hopen de regen te ontlopen. "We zijn hier sinds half acht en hopen voor de middag weer weg te zijn. Dan gaan we nog even de stad in." Ondanks dat ze wat later aankwamen dan de rest, hebben ze een mooi plekje weten te bemachtigen, vlakbij de ingang en bij een kermisattractie. "Het is de eerste keer dat wij hier zijn. Als er nieuw speelgoed bij komt, moet hij altijd iets wegdoen. Dan gaat het speelgoed naar andere kindjes", zegt moeder Lenneke. Op de vraag wat de plannen zijn met de opbrengst, antwoordt de jongen wijselijk: "Ik denk in de spaarpot of iets."

Foto kleedjesmarkt 2024 3
De achtjarige Lex met moeders Jolanda en Lenneke
Beeld: 1Twente

Koningsdag in Enschede

De kinderkleedjesmarkt is van 09.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken in het Volkspark. Naast de kleedjesmarkt zijn er ook kinderattracties en kun je er eten en drinken halen. In de binnenstad is er de Oranjemarkt, die duurt ook van 9.00 tot 17.00 uur en slingert door de hele binnenstad.

20220429144715 b99c2af4 la
Lees ook
Het Koningsfestival in Enschede op 26 en 27 april: dit is het ultieme programmaoverzicht
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.