Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Stem mee: wordt de Klokkenplas in Enschede een Klokkenpark?

Inwoners en ondernemers van Enschede kunnen online ideeën aanleveren, stemmen op ideeën en zo meebeslissen over kleine en grote projecten in hun stad. Online. De gemeente heeft daarvoor een digitaal platform ingericht.

Op stemvanenschede.nl worden projecten geplaatst waarover inwoners kunnen meedenken en -beslissen. Dat gebeurt in een paar stappen. Eerst wordt uit de doeken gedaan waar het project over gaat. Vervolgens kunnen inwoners ideeën aandragen. Die ideeën worden getoetst op haalbaarheid en draagvlak. In de laatste ronde kan er worden gestemd.

Rijp en groen, alle ideeën zijn welkom

Die ideeën hoeven niet tot in detail te zijn uitgewerkt. En de selectie van wat wel en niet haalbaar is, is relatief basaal. In beginsel is alles welkom, zo stelt wethouder June Nods bij een persgesprek naar aanleiding van de stemronde voor plannen voor de Enschedese binnenstad. Op de website staan die binnenstadsideeën dan ook rijp en groen door elkaar. Twintig in totaal.

Verbeterplan De Heurne - Performance Factory

De ondernemers van de Performance Factory en de Heurne hebben een verbeterplan ingediend voor ‘hun’ stukje binnenstad. Uitgebreid, inclusief een heuse SWOT-analyse, voor de fijnproevers. Dat gaat over verlichte zebrapaden over de Oldenzaalsestraat en de verbinding tussen Heurne en Preformanse Factory. Maar ook over smartshops, overlast van junks en sfeerverlichting, bloembakken en livemuziek om het gebied aantrekkelijker te maken.

Zendmast als ‘landmark’

Het idee van een ‘Dutch Innovation District’ is minder uitgewerkt, maar veel ingrijpender. Rond de zendmast - nu min of meer verstopt achter de gevels van de Zuiderhagen - moet een plek verrijzen waar Enschedese ontwikkelaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Inclusief congreslocatie. Die zendmast moet een ‘landmark’ worden.

Klokkenpark

Lang niet alle ideeën zijn zo ingrijpend. Meer liefdesbankjes en meer openbare toiletten zijn voorbeelden. De Klokkenplas en het Van Heekplein moeten groener en gezelliger. Misschien met de aanleg van een moes- en pluktuin voor bewoners van de binnenstad. Of een Klokkenpark. Of een ‘Spaans pleintje’ - een van de andere ideeën - waar inwoners en bezoekers in de schaduw van platanen elkaar ontmoeten.

Klokkenplas Ernst Bergboer
Klokkenplas wordt Klokkenpark, moestuin, skatepark? Of blijft gewoon wat het is.
Beeld: Ernst Bergboer

Stemronde geopend - tot 8 april

Inwoners die zijn aangehaakt bij die website, kunnen vijf keer hun stem verbinden aan een van die twintig ideeën. De tien meest gekozen ideeën worden meegenomen in een Actieplan Binnenstad. Over vijf jaar moeten die tien ideeën zijn gerealiseerd - wat al eerder kan, eerder. Stemmen kan - mits geregistreerd op Stem van Enschede, tot en met vrijdag 8 april.

Tien ideeën worden uitgevoerd

Als het om die binnenstad gaat, zijn er in totaal 33 ideeën aangedragen. “Ik ben daarin geen gekke of onhaalbare ideeën tegengekomen”, stelt Nods. “Een aantal ideeën sloot al aan bij lopende projecten en die hebben we daarin meegenomen.”

De tien ideeën die straks onderdeel worden van het Actieplan Binnenstad worden ook daadwerkelijk uitgevoerd, bevestigt Nods. Er is twee ton beschikbaar, volgens de wethouder. “Maar natuurlijk zul je voor een aantal ideeën op zoek moeten naar aanvullende financiering.”

De tien winnende ideeën worden op 11 april om 19.30 uur gepresenteerd in het pand van Concordia aan de Langestraat.

Het platform is blijvend, de projecten zullen telkens wisselen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.