Verkeer
Stuur appje
Zoek

Volgende stap in vergroening van marktplein in Enschede: struiken en planten 'waar het kan'

20230925 Blauwe Containers Van Heekplein pocketparkje Wilco Louwes
Afgelopen najaar zijn er containerparkjes op het Van Heekplein
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Op het Van Heekplein wordt vanaf nu gewerkt aan meer vergroening. Afgelopen najaar is de eerste fase van het project al gestart met het plaatsen van zogeheten pocketparkjes. Tijdens de volgende stap worden op meerdere plekken asfaltstroken verwijderd, om plaats te maken voor struiken en planten.

Het groener, gezelliger en leefbaarder maken van het Van Heekplein is een langgekoesterde wens binnen de gemeente. Maar dat valt in de praktijk niet mee. Omdat er onder het plein een parkeergarage ligt zijn er geen mogelijkheden om grote bomen te planten. En omdat het Van Heekplein ook wordt gebruikt voor de dinsdag- en zaterdagmarkt, kunnen er ook niet lukraak groenstroken worden aangelegd.

Containerparkjes blijven

Op drie plekken heeft de gemeente die ruimte gevonden. In het midden van het plein (waar nu platanen en stenen bankjes staan), bij de winkelrij met WE en ZARA en bij de winkelrij met de H&M ligt asfalt en zijn geen stroomaansluitingen. Het asfalt wordt op die plekken verwijderd en vervangen door struiken en planten.

De pocketparkjes, ook wel containerparkjes genoemd, blijven op het Van Heekplein. Afgelopen najaar klonk er vanuit de gemeenteraad veel kritiek op de felblauwe 'puincontainers' gevuld met zwart zand en boompjes. Het is de bedoeling dat de containers tussen de nieuwe stroken met planten komen te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.