Verkeer
Stuur appje
Zoek

Slimme blusdrone van Saxion pakt vuurhaarden aan op plekken waar mensen niet bij kunnen komen

Drone saxion blusr brandjes waar brandweerlieden niet bij kunnen_RTV OOST
De blusdrone kan volgens de onderzoekers perfect ingezet worden om natuurbranden te bestrijden.
Beeld: RTV OOST

Een bermbrand in een afgelegen gebied, of een barbecue die op een balkon op de dertigste verdieping in de fik staat. Vanwege de bereikbaarheid zijn dit voor de brandweer ontzettend lastig te blussen branden. Maar hier komt misschien verandering in. Onderzoekers van Hogeschool Saxion hebben namelijk een ware blus-drone ontwikkeld. Een heel zuinige blus-drone welteverstaan: het apparaat gebruikt slechts een halve emmer water per blusbeurt.

In de plannen van de onderzoekers van het Saxion wordt de drone autonoom. Dat wil zeggen dat het apparaat volledig op afstand kan worden bestuurd en naar een brand kan vliegen, zonder dat een brandweerman in de buurt van de brand hoeft te komen. "Zo kan een klein brandje, dat nog beginnende is, snel gedoofd worden. Dat is de kracht van het systeem", legt onderzoeker Dion Zwakenberg uit.

Koude mistwolk

De vliegende blusmachine 'schiet' per keer 600 milliliter water op de brand en kan dit per vulling tien keer doen. Onder hoge druk, met wel 400 kilometer per uur, wordt het water over het vuur heen geschoten. Hierdoor trekt er een ultradunne, koude mistwolk over de vlammen. Een zeer effectieve manier om een brand te blussen.

Nog een bijkomend voordeel: het gebruik van een drone is simpelweg een stuk veiliger. Een brandweerman hoeft tijdens het blussen namelijk niet meer met zijn neus bovenop het vuur te staan, zo legt Abeje Mersha, professor of Unmanned Robotic Systems, uit. "De drone is ontworpen om levens te redden, dat is het unieke doel."

Harde klap compenseren

Wat de drone volgens Mersha nog meer bijzonder maakt, is de manier waarop het apparaat tijdens het blussen zijn balans houdt in de lucht. "De drone anticipeert op wat er gaat gebeuren. Hij weet, vlak voordat hij gaat schieten, er komt zo dadelijk een harde terugslag. Om deze klap naar achteren te compenseren, maakt de drone vlak voor het blussen een beweging naar voren."

Lees verder onder de afbeelding.


20250526 drone blussen saxion
Zelfs na een harde knal onder hoge druk blijft de drone horizontaal in de lucht hangen.
Beeld: RTV OOST

Wanneer klaar voor gebruik?

De drone die Saxion vandaag tentoonstelt, is nog een prototype.Maar Mersha verwacht het vliegende blusapparaat al wel over een paar jaar te kunnen uitrollen.

"Volgens de planning denken wij dat deze drone in 2027 op de markt zal komen. Ik verwacht dat Brandweer Twente, als pioniers, en Brandweer Nederland het apparaat dan ook in gebruik zullen nemen. Om levens te redden."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.