Binnenstad Hengelo

Wiert Wiertsema: 'Herbert Capelle sprak voor zijn beurt'

Een dag nadat ProHengelo raadslid Herbert Capelle uit de fractie fractie heeft gezet, laat fractievoorzitter Wiert Wiertsema zijn licht schijnen over de pijnlijke kwestie. "In de politiek moet je afspraken kunnen maken, deze afspraken nakomen en goed kunnen samenwerken. Op die punten is het misgegaan en daarom hebben we Capelle uit de fractie gezet." Dinsdag 17 november is Herbert Capelle te gast bij 1Twente Vandaag om zijn kant van het verhaal te vertellen.

'Teveel van hetzelfde'

Capelle en de rest van de fractie van ProHengelo botsten over het marktplan. Capelle is het niet eens met de manier waarop het college van B en W de vernieuwing van het marktplein aanpakt. Waar de fractie van ProHengelo de aanpak van verantwoordelijk wethouder én partijgenoot Bas van Wakeren steunt, vindt Capelle dat de vier scenario's die nu voorliggen teveel van hetzelfde zijn.

'Hij ondermijnt het proces'

Wiertsema: "Herbert Capelle spreekt als raadslid voor zijn beurt. Als raad zijn we overeengekomen dat we eerst de burgers aan het woord laten. Capelle mag best vaststellen dat wat er nu gebeurt niet aan zijn wensen voldoet, maar hij mag niet vanuit zijn machtspositie als raadslid dat proces ondermijnen."

De druppel

Tijdens een informele bijeenkomst voor raadsleden met onder meer de architect en gemeenteambtenaren trok Capelle fel van leer tegen de plannen, zonder dat hij z'n fractiegenoten daar vooraf van op de hoogte gesteld had. Daarna maakte hij z'n mening openbaar op z'n eigen website. Dat was voor Wiertsema de spreekwoordelijke druppel: "Ik heb eerst nog geprobeerd met hem in contact te komen, maar toen dat na drie dagen nog niet gelukt was, hebben we dit besluit genomen."

Capelle behoudt zijn zetel


Capelle is gevraagd zetel zijn zetel af te staan, maar in Tubantia liet Capelle vrijdagmorgen weten daar niet over te piekeren.

Wiertsema capelle
Wiert Wiertsema (foto links): "Als raad zijn overeengekomen dat we eerst de burgers aan het woord laten. Herbert Capelle (foto rechts, red. ) spreekt als raadslid voor zijn beurt." © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.