Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stichting Twentse Turken in Actie wilde vijftig aardbevingsbestendige woningen realiseren, maar is ook blij met drie

Twentse Turken in Actie had grootse plannen. De in Hengelo gevestigde stichting met die naam kondigde vorig jaar maart aan vijftig woningen te willen bouwen in een door de zware aardbeving getroffen regio in Zuid-Turkije. Nu, een jaar later, moeten de bestuursleden erkennen dat dat aantal niet gehaald is: "We zijn blijven steken op drie woningen, maar het worden wel drie heel mooie woningen."

De plannen waren achteraf misschien iets te ambitieus, erkennen bestuursleden Ana Alcazar Robles en Semra Yelkenci van de Stichting Twentse Turken in Actie (STTA) bij 1Twente Vandaag: "Kort na de aardbeving werd ook Marokko nog eens getroffen door een zware aardbeving en daarnaast is er nu alle aandacht voor de oorlogen in Oekraïne en Israël en Gaza. Daardoor sneeuwde onze inzameling onder."

“We hadden ons ook kunnen aansluiten bij een bestaand project, maar door het in eigen hand te houden, weten we precies wat er met het geld gebeurt.”

Yelkenci, Alcazar Robles en hun medebestuursleden mikten op 750.000 euro, maar de teller bleef steken op 52.000 euro. Daarvan kunnen nu drie huizen gebouwd worden. Het plan was een Twentse wijk te realiseren in het volledig verwoeste dorp Islahiye, nu blijft het bij een ensemble van drie: "Maar we denken nog wel na over een Twents tintje."

Aardbevingsbestendig

De bestuursleden van de STTA willen benadrukken dat ze blij zijn dat er in elk geval íets concreets gebeurt met het ingezamelde geld: "We hadden ons ook kunnen aansluiten bij een bestaand project, maar door het in eigen hand te houden, weten we precies wat er met het geld gebeurt en realiseren we iets tastbaars en dat was ons doel. Deze drie woningen zijn daarbij met 81 vierkante meter vloeroppervlak ook nog eens groter dan de oorspronkelijk geplande huizen. Ze hebben allemaal drie slaapkamers en ze zijn uiteraard aardbevingsbestendig."

230317 Bouwen Lorenzo Cafaro via Pixabay
Lees ook
Nieuwe stichting maakt zich sterk voor een 50 woningen tellend 'Twents Dorp in Turkije'

De woningen zijn toegewezen aan gezinnen die dringend op zoek zijn naar onderdak, weet Yelkenci: "Het gaat om families die huis, haard en familie zijn verloren als gevolg van de aardbeving. Wij hebben ons niet bemoeid met de toewijzing, maar ons is verzekerd dat het om gezinnen gaat die nu of dakloos zijn, of waar tenminste een van de gezinsleden een handicap heeft of waar een van de kostwinners bij de aardbeving is omgekomen."

icon_main_info_white_glyph

Zeven vrachtwagens met goederen

Stichting Twentse Turken in Actie (STTA) is vorig jaar na de aardbeving opgericht met als doel geld en goederen in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving van 6 februari 2023. Dankzij de steun van bedrijven, organisaties, particuliere geldschieters en vrijwilligers zijn er binnen een relatief korte tijd zeven vrachtwagens met levensreddende hulpgoederen verzonden vanuit Hengelo naar het aardbevingsgebied.

De bungalows kosten zo'n 20.000 euro per stuk. Het gaat om prefab huizen, die momenteel geplaatst worden. Alcazar Robles laat weten dat de gezinnen er nog dit voorjaar in kunnen. "We gaan zelf over enkele weken met een afvaardiging die kant op om de sleutels te overhandigen. En dan maken we uiteraard heel veel foto's, zodat de donateurs kunnen zien wat er met hun geld gebeurd is."

240402 prefab turkije
De woningen hebben allemaal drie slaapkamers en ze zijn uiteraard aardbevingsbestendig.
Beeld: STTA
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.