Verkeer
Stuur appje
Zoek

Je kunt in Hengelo nu ook grafrecht vastleggen voor vijftig en vijfenzeventig jaar

Begraafplaats oldenzaalsestraat hengelo
De ingang van de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo.
Beeld: 1Twente

In Hengelo is het sinds kort mogelijk om de grafrechten vast te laten leggen voor een periode van vijftig of vijfenzeventig jaar. Voorheen was de maximumtermijn twintig jaar. Burhan Carlak, raadslid van BurgerBelangen, kwam op het idee. Deze verlengde termijnen bieden met name een oplossing voor moslims: "We zien het als een soort overbruggingsfase. Het liefst zien we een islamitische begraafplaats in de regio mét eeuwige grafrust."

In Hengelo kan men nu een particulier graf huren voor 50 jaar of 75 jaar. Voorheen was de maximale huurperiode voor een graf twintig jaar, die elke twintig jaar verlengd kon worden. Nu kunnen nabestaanden in één keer betalen voor een graf voor de komende 75 jaar. "Voor welke periode iemand kiest, ligt echt aan iemands persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het prettig als ze een graf voor een langere periode kunnen huren", zegt een woordvoerder van de gemeente Hengelo.

In Almelo is de maximumtermijn vijftig jaar en in Enschede is dat bij een islamitisch of liberaal-joods graf maximaal veertig jaar. In Hengelo geldt de nieuwe maximale termijn voor iedereen die dat wenst, ongeacht geloofsovertuiging.

Verlenging

De verlenging van de huurperiode is een uitkomst voor moslims: volgens islamitische richtlijnen moet een overledene eeuwige grafrust hebben. Dit geldt ook voor mensen die het joodse geloof aanhangen. Met de uitbreiding tot 75 jaar is het voor de eerste 75 jaar geregeld, daarna kunnen nabestaanden de grafrechten verlengen met tien of twintig jaar.

“Steeds meer moslims willen hier begraven worden, omdat hun kinderen en kleinkinderen hier wonen.”

‘Overbruggingsperiode’

Raadslid Burhan Carlak is verheugd over het verlengen van de grafrechten, maar ziet het vooral als een overbruggingsperiode. Hij hoopt dat er binnen enkele jaren een islamitische begraafplaats in de regio komt, waar eeuwige grafrust geldt: "Het is een wens vanuit de gemeenschap en de politiek moet daarnaar luisteren."

Hij heeft bij de gemeente Hengelo en het college gepleit voor de verlenging van de termijn. In 2018 opperde BurgerBelangen Hengelo ook al voor een islamitische begraafplaats in Hengelo. Het college van burgemeester en wethouders gaf destijds aan dat een islamitisch deel op de begraafplaats aan de Deurningerstraat voldoende was.

In Nederland begraven

Waar eerdere generaties moslims in Nederland liever in hun land van herkomst begraven wilden worden, willen nu steeds meer mensen in Nederland begraven worden. Volgens Carlak moet er goed gekeken worden of een islamitische begraafplaats in de regio een mogelijke oplossing is: "Steeds meer moslims willen hier begraven worden, omdat hun kinderen en kleinkinderen hier wonen, maar ook omdat ze meer binding hebben met Nederland."

Duitse moslims

Daarom pleit Carlak voor een islamitische begraafplaats ergens in de regio. Hij heeft contact met gemeenteraadsleden van andere Twentse gemeenten over het onderwerp en heeft de Hengelose afvaardiging die in de Euregioraad zit gevraagd om het daar ook aan te kaarten.

Volgens het raadslid kan een regionale begraafplaats ook een uitkomst zijn voor Duitse moslims die net over de grens wonen. Het islamitische deel van de Enschedese Westerbegraafplaats werd in 2020 nog verder uitgebreid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.