Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo laat nog één keer van zich horen bij sloopwoningen Nijverheid: 'Slopen? Bezopen!'

240319 SP posteractie 1
Vincent Mulder beplakt een raam met een poster met daarop de tekst 'Slopen? Bezopen!'.
Beeld: SP Hengelo

Leden van de SP in Hengelo hebben maandagavond tientallen woningen aan de Mariastraat en de Geerdinksweg beplakt met posters met daarop de leus 'Slopen? Bezopen!'. Vanaf het moment in 2018 dat wooncorporatie Welbions de sloop aankondigde, is de SP tegen geweest. Nu bijna alle bewoners vertrokken zijn, zal de sloopkogel binnenkort zijn werk gaan doen.

SP-raadslid Vincent Mulder weet dat de sloop er niet mee tegengehouden kan worden, maar hij wil hier toch nog één keer het geluid van de SP laten horen: "Veel bewoners woonden er met plezier in een betaalbare woning van rond de 400 euro, met een vaak prachtige tuin." Ook in de gemeenteraad was er grote weerstand tegen de sloop, omdat er geen aantoonbare noodzaak voor was en ook omdat sloop indruiste tegen de woonvisie van de gemeente, waarin een voorraad van minstens 3200 betaalbare sociale huurwoningen was vastgelegd.

Statushouders

De meeste van de oorspronkelijke bewoners zijn al een tijdje weg. In hun plaats kwamen woningzoekende jongeren, die antikraak in een groot aantal huizen verbleven en de afgelopen anderhalf jaar werden er Oekraïners gehuisvest. Mulder: "Twee weken geleden werden zij opgeschrikt, toen Welbions met grof geweld de tuintjes heeft gestript. Nu wonen er alleen nog een paar Syriërs, statushouders volgens mij, in een tiental huizen."

icon_main_info_white_glyph

'Bewoners hebben brief gehad'

Volgens Welbions hebben de bewoners vooraf een brief gehad dat hun tuin zou worden leeggehaald. "De gemeente Hengelo heeft hen zo nodig geholpen bij het vertalen ervan", aldus een woordvoerder. 1Twente heeft deze brief (zie foto) in haar bezit. Wat betreft de mensen die nu nog in de huizen wonen, laat Welbions het volgende weten: "Er wonen inderdaad nog statushouders in enkele woningen. Zij krijgen de komende weken de sleutels van hun nieuwe woning. Voor 1 mei verhuizen zij." De gemeente laat weten dat ongeveer 1/3 van de Oekraïners naar de opvang aan de Hazenweg is verhuisd. De rest is, met hulp van de gemeente, ondergebracht op opvanglocaties buiten Hengelo en een enkeling heeft zelf iets gevonden in Hengelo of omgeving.

Lees verder onder de afbeelding.


240318 brief tuinen 1
De brief die de bewoners ontvingen over het leeghalen van de tuinen.
Beeld: welbions

'Renovatie niet mogelijk'

Welbions gaf de afgelopen jaren steeds aan dat de woningen niet duurzaam gerenoveerd konden worden. De SP gelooft daar niet in 'en als dat al zo is, dan heeft Welbions het zelf zover laten komen'. Mulder: "Ruim 30 jaar is er niets aan de woningen gedaan en dan is het makkelijk te beweren dat de woningen óp zijn. Wat er voor terugkomt, is een kleiner aantal van 64 sociale huurwoningen met een huur rond de 800 euro per maand, naast 15 vrijesectorhuurwoningen met een huur boven de 800 euro. Ook worden er 23 koopwoningen gebouwd."

Mariastraat googlemaps
Lees ook
Oekraïners en statushouders sloopwoningen Nijverheid moeten in mei verhuizen

Volgens Mulder lost dit de wooncrisis niet op: "Integendeel, dit houdt de wooncrisis in stand: woningen van 400 euro huur slopen en nieuwbouw van minder woningen die minstens dubbel zo duur zijn? Voor de oorspronkelijke bewoners zijn dit huur- en koopprijzen die bij lange na niet kunnen worden opgebracht. Dit toont aan hoe bezopen dergelijke sloopplannen zijn. Renoveren als optie ligt veel meer voor de hand. Naast het meenemen van bewoners bij de plannen voor ingrepen in de buurt."

Welbions blijft volharden in het standpunt dat slopen noodzakelijk is, omdat de woningen te veel gebreken vertonen en dat herstellen daarvan te veel geld zou kosten.

240319 SP posteractie 2
Tal van SP-leden hielpen mee bij het plakken
Beeld: SP Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.