Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil doorpakken met zonneveld bij Twence, ondanks de financiële risico's

240315 zonneveldboeldershoek googleearth
Hier is het zonneveld gepland.
Beeld: Google Earth

Maar liefst 43.000 zonnepanelen moeten er komen op een stuk grasland van 24 hectare, dat grenst aan het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo. Zonneveld Boeldershoek moet zo'n 8000 woningen in de gemeente van duurzame energie voorzien. Dat mag wat kosten, besloot het gemeentebestuur, dat 10,5 miljoen euro opzij legt voor het veld. Maar of het er ook echt komt? Daar moet de rechtbank en mogelijk later de Raad van State nog een oordeel over vellen.

De vergunning voor het zonneveld, met een omvang van 36 voetbalvelden, is augustus vorig jaar verleend. Hengelo gaat het samen met energieleverancier Vattenfall aanleggen: “Dit is een belangrijke stap in onze ambitie voor een duurzamere toekomst in Hengelo”, zei wethouder Claudio Bruggink daar toen over. "Dit project zal niet alleen bijdragen aan de productie van duurzame energie, maar ook aan het verminderen van onze CO2-uitstoot en het versterken van onze lokale economie."

Vereniging Behoud Twekkelo vecht vergunning aan

Maar of het veld met die 43.000 zonnepanelen er daadwerkelijk komt? Dat is de grote vraag, want waar het Hengelose college enkel voordelen ziet, ziet een aantal omwonenden vooral nadelen.

Zoals de inwoners van buurtschap Twekkelo, die zich hebben verenigd in Vereniging Behoud Twekkelo (VBT). Zij vechten de door de gemeente verleende vergunning aan.

“Dan is de kans heel groot dat het zonneveld niet gerealiseerd kan worden”

De inwoners vrezen dat het groene en agrarische karakter van hun buurtschap wordt aangetast door oprukkende bedrijvigheid vanuit Hengelo en Enschede. Ze zijn bang dat windmolens het coulisselandschap onherstelbare schade toebrengen en vrezen dat het geplande zonnepark voor een periode van 25 jaar een negatieve uitwerking heeft op flora en fauna in hun Twekkelo.

Subsidie in gevaar

De gang naar de rechter is al gemaakt, naar verwachting volgt de uitspraak eind deze maand. Oordeelt de rechter dat de vergunning terecht is afgegeven, dan wil Bruggink die 43.000 zonnepanelen zo snel mogelijk planten. Een mogelijk hoger beroep bij de Raad van State wil Hengelo niet afwachten. Een definitief oordeel kan heel lang duren en die tijd heeft Hengelo niet. De gemeente loopt dan namelijk een 'belangrijke subsidie' mis.

Satelietfoto zonneveldboeldershoek googleearth
Lees ook
Hengelo stelt half miljoen beschikbaar voor plannen zonneveld bij Twence

Daar komt bij dat de gemeente eerder al een half miljoen euro heeft gereserveerd voor onder meer een aansluiting op het stroomnet, voor onderzoek en voor de ontwikkeling van het zonneveld. Die reservering vervalt maart volgend jaar. Een eventuele procedure bij de Raad van State afwachten, kan betekenen dat het zonneveld in de toekomst niet meer kan worden aangesloten op het nu al volle stroomnet.

Illegaal zonneveld?

"Dan is de kans heel groot dat het zonneveld niet gerealiseerd kan worden", aldus wethouder Bruggink, die dus staat te popelen om te beginnen met de aanleg van Zonneveld Boeldershoek. Al schuilt ook daarin een risico. Want als de Raad van State straks alsnog een streep zet door het plan, dan ligt er straks een illegaal zonneveld in Twekkelo.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het krediet van 10,5 miljoen euro voor het zonneveld. Daarin moet het de voor- en nadelen en de risico's meewegen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.