Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese Pavlina Nanou roerde ooit in koeienmest en wint nu belangrijke ingenieursprijs

Onder toeziend oog van prinses Beatrix won de Enschedese Pavlina Nanou woensdag de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. De chemisch technologe kreeg de prijs uitgereikt door prinses Mabel. Ze mag zich een jaar lang ‘Ingenieur van het Jaar’ noemen.

De jury kijkt onder andere naar innovatie, ondernemerschap en maatschappelijke impact. Het panel was vol lof over Nanou's geschiedenis met het roeren in koeienmest. Tijdens haar eerste stage in Duitsland maakte ze biogas van die mest. Het was een van de redenen waarom ze de Ingenieursprijs won.

Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs 2024
Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs 2024
Beeld: Pavlina Nanou

Het is inmiddels haar expertise geworden, bronstoffen maken uit afvalstromen. Ze maakt vooral thermochemisch materiaal. "Je gebruikt dan temperatuur en druk om tot biobrandstoffen te komen. We hebben bijvoorbeeld brandstofpellets gemaakt vanuit zuiveringsslib. Dat is het afval dat achterblijft nadat water gezuiverd is."

Lees verder onder de afbeelding.


Brandstofpellets uit zuiveringsslib
Brandstofpellets gemaakt uit zuiveringsslibb
Beeld: Pavlina Nanou

De brandstofpellets die Nanou maakt met haar bedrijf kunnen gebruikt worden voor het opwekken van energie. Maar, ze zijn niet voor particulier gebruik. Vooral verbrandingsinstallaties maken gebruik van het thermochemische materiaal. Er moet een afvalvergunning zijn voor het gebruik.

Meer vrouwen in de techniek

De technologe vindt het belangrijk om meer vrouwen te inspireren om het vak in te gaan. "Dames krijgen veel te horen dat techniek voor jongens is, maar daar moeten we vanaf. De grootste impact kun je maken met een breed en divers team. Niet alleen mannen en vrouwen, maar ook qua karakter.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.